Hlavní obsah

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biskupský chlebíček patří mezi oblíbené vánoční dezerty zejména ve Spojených státech. I u nás má dlouholetou tradici, jen si jej mnozí lidé nespojují pouze se zimními svátky. Přitom v mnoha rodinách se peče místo vánoční štóly.

Foto: Josef Maršálek

Biskupský chlebíček babičky Boženky

Článek

Dnes existuje nesčetně receptů na tuto pochoutku, a proto v každé domácnosti chlebíček vypadá trošku jinak, což je patrné i u našich dvou receptů od cukrářských mistrů Josefa Maršálka a Ivety Fabešové.

Biskupský chlebíček podle babičky Boženky od Josefa Maršálka

INGREDIENCE
350 g hladké mouky1 lžička mleté skořice
200 g cukru krupice1/4 lžičky muškátového květu
4 vejce2 g jedlé sody
200 g rozinek1/4 lžičky soli
200 g kandované ovocerozšlehané vajíčko na potření

POSTUP

  1. Vejce s cukrem, kořením, solí a sodou ušleháme do husté pěny, stěrkou vmícháme zbylé ingredience a necháme asi 30 minut odpočinout.
  2. Z hotové hmoty vyválíme na pomoučeném vále 4 válečky na délku plechu.
  3. Přemístíme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dozlatova.
  4. Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
  5. Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty

Vánoce

Biskupský chlebíček podle Ivety Fabešové

Foto: z knihy Vše sladké od Ivety Fabešové

Biskupský chlebíček

INGREDIENCE
Na chlebíček: 5 g kypřicího prášku
6 ks žloutků100 g kandovaného ovoce
1 vejce15 g sekaných mandlí
kůra z ½ citronu20 g rozinek
150 g hladké mouky + na vysypání formy50 g másla + na vymazání formy
120 g cukru krupiceplátky mandlí na dekoraci
Na čokoládovou polevu:
150 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
150 g hořké čokolády (55 % – 70 %)

POSTUP

  1. Žloutky, vejce, nastrouhanou kůru a cukr dáme do mísy, zahřejeme ve vodní lázni (tzn. mísu dáme nad hrnec s horkou vodou tak, aby se miska nedotýkala vody) a šleháme metličkou, dokud směs nedosáhne teploty 55 °C.
  2. Odstavíme a vyšleháme v mixéru do husté pěny. Přidáme všechny suché prosáté ingredience, kandované ovoce, mandle, rozinky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
  3. Formu na chlebíček vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.
  4. Během chladnutí si připravíme čokoládovou polevu. Zahřejeme v hrnci smetanu na 60 °C, nalijeme ji do mísy na rozlámanou čokoládu a promícháme. Chlebíček polijeme čokoládou, navrch posypeme plátky mandlí a dáme ztuhnout do lednice.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám