Článek
Výtečná hrachovka se slaninou a krutony
| INGREDIENCE | 
|---|
| asi 200 g hrachu | 
| asi 100 g slaniny | 
| 4 stroužky česneku | 
| 1 ks cibule | 
| 4 lžíce sádla | 
| 1 l bio vývaru | 
| hrst majoránky | 
| sůl, pepř | 
| pečivo na krutony | 
POSTUP:
- Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu.
- Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu, po chvilce přidejte cibuli.
- Později vložte česnek.
- Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem.
- Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte.
- Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.
- Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. Pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.
Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli

Houbová polévka
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 200 g brambor | hladká mouka | 
| dvě hrsti sušených hub | smetana | 
| 1 ks petržele | asi 1,5 l vody | 
| 1 ks cibule | kmín | 
| čtvrtka celeru | sůl | 
| máslo | |
POSTUP:
- Začněte s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu.
- Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou.
- Ze zbylého másla si vytvořte jíšku.
- Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo, postupně přidávejte mouku.
- Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku.
- K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne.
- Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily.
- Na závěr dochuťte.
Zelňačka

Zelňačka
| INGREDIENCE | 
|---|
| asi 350-400 g bio kysaného zelí | 
| 250 g bio brambor | 
| 100 g másla v bio kvalitě | 
| 120 g hladké mouky | 
| 1 ks bio cibule, větší | 
| 400 g klobásy dle preferencí | 
| asi 250 ml bio mléka | 
| 100 g bio zakysané smetany | 
| sůl, kmín a pepř v bio kvalitě na dochucení | 
POSTUP:
- Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a nakrájejte na středně velké kusy.
- Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
- Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky.
- Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka.
- Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku.
- Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte.
- Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte.
- Na závěr dochuťte.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje


