Hlavní obsah

Tradiční linecké cukroví podle receptu z rodinného cukrářství

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Linecké slepované cukroví dnes patří mezi nejtypičtější vánoční druhy českých domácností. I když má tato klasika, jejíž původ leží v rakouském městě Linz, jednoduchý recept na přípravu, existuje nespočet variací, jejichž receptura se často dědí z generace na generaci.

Příprava tradičního lineckého cukroví podle receptu z rodinného cukrářstvíVideo: Novinky

 
Článek

Tradiční recept na těsto, ze kterého se peče slepované linecké cukroví, je poměrový. Na 3 díly hladké mouky patří 2 díly másla a 1 díl cukru.

Na propojení všech surovin se pak do těsta přidává i vajíčko. Mnoho kuchařek přidává do lineckého také vanilkový lusk.

Dnes už však existuje nespočet variací na přípravu lineckého cukroví, které se v rodinách často dědí po generace. Vlastní recept Novinkám prozradil i cukrář a zmrzlinář Jan Moučka ze Strančic.

Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babiček

Vánoce

Recept na linecké cukroví

INGREDIENCE

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vajíčka

POSTUP:

  • Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji s moučkovým cukrem.
  • Následně přidejte vychlazené a na kostičky nakrájené máslo a těsto prohněťte.
  • Do misky vedle rozbijte vajíčka, spirálou promíchejte a přidejte do mísy s těstem.
  • Všechny ingredience propracujte do hladkého těsta.
  • Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky vychladit alespoň na 3 hodiny.
  • Vychlazené těsto vyndejte, vyválejte a vykrajovátkem či malou skleničkou si připravte sudý počet koleček, do jedné poloviny můžete vypíchnout otvor.
  • Troubu předehřejte na 150 °C. Vykrájená kolečka dejte na plech s pečicím papírem a pečte dozlatova, přibližně 5 minut.
  • Kolečka namažte marmeládou nebo džemem, slepte a pocukrujte.
  • Tip: Marmeládu či džem nanášejte na kolečka pomocí kornoutu či sáčku na zdobení, aby se marmeláda nanesla rovnoměrně. Cukrem posypte horní díly cukroví ještě před lepením, vynikne tak kontrast mezi cukrovým posypem a džemem.  

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Kořeny jednoho z nejtradičnějších českých vánočních druhů cukroví leží v rakouském Linzi, odkud také pochází název lineckého cukroví. To však překvapivé v Linzi neznají, jejich variantou jsou Linzer Augen, které jsou oproti české verzi o něco větší. Obojí vychází z lineckého těsta, první zapsané recepty zákusků z lineckého těsta pocházejí už z poloviny 17. století.

Za dob Rakousko-Uherska se popularita cukroví z lineckého těsta rozšířila do všech zemí tehdejší monarchie, a skončilo tak i na českých stolech. Nebyli by to však Češi, aby si přípravu neupravili podle sebe, a tím na svět přišlo dodnes oblíbené vánoční cukroví.

Nejlepší recepty na medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Tradiční recepty na vánoční cukroví

Vánoce bez pečení tradičního vánočního cukroví si neumí představit většina českých domácností. Ačkoliv si dnes můžete objednat výtečné cukroví od profesionálů,...

Tipy na dárky pro vášnivé rybáře

Češi jsou často považováni za národ rybářů. Málokdo si u nás tuto zálibu i sport za svůj život nevyzkoušel. A rozhodně se nejedná jen o mužskou záležitost,...

Výběr článků

Načítám