Hlavní obsah

EET platí i pro prodej stromků a na vánočních trzích

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinnost vystavit a zaevidovat účtenku v rámci elektronické evidence tržeb (EET) mají i prodejci vánočních stromků či stánkaři na trzích. Platí ale některé výjimky. Ti, kteří prodávají vlastní výrobky, budou muset EET evidovat až příští rok. Výjimku má také předvánoční prodej kaprů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Pokud podnikatel provozuje činnost v oboru maloobchodu nebo velkoobchodu, pak eviduje již od března 2017 – týká se i stánkového prodeje a trhů. Pokud však tito obchodníci prodávají vlastní výrobky, například farmář vlastní produkci na trhu, výrobce si otevře podnikovou prodejnu, pak se do evidence tržeb zapojí až v poslední fázi, která nabíhá od května 2020,” řekla na dotaz Novinek mluvčí ministerstva financí Šárka Pavlasová.

Konkrétně například u prodeje vánočních stromků platí, že pokud si poplatník stromky sám pěstuje, pak bude EET evidovat až příští rok. Pokud je jen přeprodává, pak pro něj povinnost EET platí. Nezáleží přitom, zda jde o hlavní či vedlejší podnikatelskou činnost.

V zákoně o EET stojí, že z evidence jsou vyloučeny „tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšného poplatníka” do nejvýše 300 tisíc ročně. Tato výjimka platí ale jen pro konkrétní vyjmenované případy, například spolky, nikoli pro běžné obchodníky.

Elektronická evidence tržeb nabíhá postupně v následujících fázích:
1. fázeod 1. prosince 2016 - ubytovací a stravovací služby
2. fázeod 1. března 2017 - maloobchod a velkoobchod - například supermarkety, trafiky, pojízdné prodejny, stánkový prodej, trhy
3. a 4. společná fázeod 1. května 2020 - ostatní činnosti, například svobodná povolání (lékaři či právníci), doprava, zemědělství, řemesla a výrobní činnosti (výrobci pečiva, cukrářských výrobků nebo uzenin), dále například kadeřnické a masérské služby, výrobci hraček nebo oděvů
Zdroj: Ministerstvo financí

EET také neplatí pro příjmy z příležitostné činnosti, jako je třeba prodej přebytků ze zahrádek. To se ale typických stánkařů a prodejců stromečků netýká.

„V případech, kdy stánkař či prodejce stromků přijímá platby soustavně za účelem dosažení zisku, jedná se o činnost podnikatelskou. Soustavnou činností se v tomto smyslu rozumí i činnost občasná či sezonní, například právě prodej v době Vánoc,” upřesnil mluvčí Finanční správy Lukáš Heřtus.

Určitou úlevu pro menší prodejce přináší již schválená novela zákona o EET, která podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 000 korun nově umožní evidovat tržby v off-line režimu pomocí papírových účtenek.

Na druhou stranu má výjimku z EET předvánoční prodej ryb v období od 18. prosince do 24. prosince. Tato výjimka zůstává zachovaná i do dalších let.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Ve firmách na Ostravsku obešli EET

Velmi sofistikovaným způsobem se podařilo nejmenovanému internetovému obchodu, který se zabývá prodejem potravin, obejít systém elektronické evidence tržeb...

Výběr článků

Načítám