Hlavní obsah

Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý večer bez bramborového salátu je téměř nemyslitelný. Přestože pro každého je tradiční salát malinko jiný než pro ostatní, základní ingredience bývají často shodné. Vybrali jsme pro vás hned několik variant, některé jsou považovány za tradiční, jiné za zdravější, ostatní za novátorské.

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát

Článek

Majonézu lze buď zcela, nebo alespoň částečně nahradit bílým jogurtem. Bramborový salát tak dostane lehčí nádech a nepatrně zajímavější chuť. Navíc tak uděláte radost všem odborníkům na výživu.

Někdy stačí k obměně salátu přidání jiného druhu zeleniny. Vyzkoušet lze téměř vše – od sterilizovaného hrášku s kukuřicí po syrovou ředkev, kedlubnu, kapii, salátovou okurku či čínské zelí. Stačí popustit uzdu své fantazii a nebránit se experimentům.

Tradiční bramborový salát podle šéfkuchaře Zdeňka Marcína

Bramborový salátVideo: Novinky

INGREDIENCE
1 kg lojovitých brambor varného typu A4 vejce uvařené natvrdo
75 g mrkve (1 velká mrkev)160 g nakládaných okurek
75 g celeru6 lžic majonézy
75 g petržele2 lžíce hořčice
1/2 střední cibulesůl, pepř

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, a ještě vlažné oloupeme.
  2. Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout.
  3. Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy.
  4. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.
  5. Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
  6. Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce.
  7. Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.

Recepty na bramborový salát bez majonézy

Vánoce

Tradiční bramborový salát s jablky

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát

INGREDIENCE
700 g brambor uvařených ve slupce 1-2 citrony
150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě 1 lžíce nasekané petrželky
250 g jablek sůl
1-2 lžíce konzervovaného křenu pepř
150-200 g majonézy nebo zakysané smetany mrkev na ozdobu

POSTUP:

  1. Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout.
  2. Přidáme nakrájená jablka, zbytek citronové šťávy a petrželku, promícháme.
  3. Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Vánoce

Tradiční bramborový salát s uzeným masem či šunkou

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát

INGREDIENCE
1 kg předem uvařených brambor
100-200 g uvařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 natvrdo uvařená vejce
1 cibule
3-4 sterilované okurky
2 sterilované kapie
150 g vařeného uzeného masa nebo šunky, šunkového salám
majonéza

POSTUP:

  1. Ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a natvrdo uvařenými vejci krájecím kolečkem do mísy.
  2. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, kostičky sterilovaných okurek a kapii a nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám.
  3. Vše spojíme majonézou a promícháme.
  4. Salát odložíme do chladna proležet.

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace

Vánoce

Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Lukáše Holého

Foto: Restaurace OSSEGG

Vánoční bramborový salát

INGREDIENCE
1 kg brambor typ A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit100 g kvalitní uzené slaniny
1 menší cibule bílá nasekaná najemno100 g sýra s modrou plísní
1 menší cibule červená nasekaná najemno3 kuličky nového koření
1 svazek jarní cibulky nasekané najemno2 listy bobkového listu
2 lžíce jemně nasekané pažitky1 větvička čerstvého rozmarýnu
200 g kvalitní a tučné zakysané smetanysůl, pepř na dochucení
5 lžic pivní majonézy
Na pivní majonézu
3 žloutky
lžička ostré hořčice
50 ml černého piva (např. Balthasar 13 Ossegg Praha)
šťáva a kůra z jednoho citronu
sůl, pepř a drcený kmín
200 ml slunečnicového oleje

POSTUP:

  1. Nejprve připravíme majonézu: Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron, a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
  2. Poté dobře umyjeme brambory pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě, do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.
  3. Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet.
  4. Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou.
  5. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.
  6. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  7. Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
  8. Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
  9. Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.

Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník

Vánoce

Bramborový salát s houbami

Foto: Hellmann's

Bramborový salát s houbami

INGREDIENCE
500 g salátových brambor
300 g uzené slaniny
400 g žampionů
200 g nakládaných okurek
1 svazek jarní cibulky + trochu pažitky
1 lžíce majoránky
sůl a černý pepř
francouzská hořčice
100 g majonézy

POSTUP:

  1. Neoloupané brambory nakrájíme na silnější plátky a uvaříme v osolené vodě.
  2. Vodu scedíme a poté necháme brambory vychladnout.
  3. Houby nakrájíme na plátky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku na tenké plátky, pažitku nasekáme nadrobno.
  4. Slaninu nakrájíme na silné kostičky, opečeme na pánvi dokřupava, poté přidáme k bramborám.
  5. Přebytečný tuk slijeme, na pánvi ho nechte pár lžic. Na tomto tuku opečeme houby.
  6. Když vychladnou, smícháme je s bramborami, přidáme majonézu, hořčici, okurky, pažitku, vše důkladně promícháme.
  7. Salát dle chuti dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Jak na skvělý vánoční punč bez bolehlavu

Vánoce

Bramborový salát s lučinou

Foto: Lučina

Bramborový salát s lučinou

INGREDIENCE
120 g lučiny smetanové150 g mraženého hrášku, spařeného
1,5 kg brambor uvařených ve slupce4-5 nakládaných okurek
0,5 kg mrkve, oloupané a uvařené2 lžíce plnotučné hořčice
3 vejce, uvařená, oloupaná2 lžíce majonézy
1 velké jablkosůl a pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Uvařené brambory necháme vychladnout, poté oloupeme, nakrájíme na kostičky spolu s mrkví, okurkami a vajíčky.
  2. Jablko nastrouháme nahrubo.
  3. V míse smícháme lučinu, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Přidáme brambory, mrkev, hrášek, vejce, okurky a jablko.

Tip: Přidejte lžičku lučiny přímo na talíř.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související články

Ochutnejte na Vánoce šnečí delikatesy

Spojovat si Vánoce se šneky se může zdát v dnešní době nezvyklé, ale kdysi to bývalo tradiční vánoční jídlo chudých. Později se do vynikající chuti zamilovali...

Recepty z tradiční thajské kuchyně

Jmenuje se Somrak Mika, ale všichni ji znají jako Thai babi. Tato úchvatná dáma a skvělá kuchařka, která v pražském Café Buddha představuje hostům autentickou...

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit...

Výběr článků

Načítám