Hlavní obsah

Ochutnejte na Vánoce šnečí delikatesy

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spojovat si Vánoce se šneky se může zdát v dnešní době nezvyklé, ale kdysi to bývalo tradiční vánoční jídlo chudých. Později se do vynikající chuti zamilovali i bohatí. Dnes jsou šneci považováni za delikatesu a mnoho lidí se k jejich pojídání vrátilo. Díky receptům majitele šnečí farmy v Praze si je můžete také připravit.

Ochutnejte na Vánoce šnečí delikatesy podle receptů majitele šnečí farmyVideo: Novinky

 
Článek

Šneci jako jídlo nemusí znít každému lákavě, ale každopádně se jedná o velkou pochoutku a gurmánský zážitek. Málokdo ale ví, že kdysi byli šneci běžnou součástí štědrovečerní večeře.

„Tradice jíst šneky vznikla po stoleté válce ve Francii, když chudí lidé neměli co jíst, začali jíst žáby a šneky. Později to začalo chutnat i bohatým lidem a stala se z toho delikatesa,“ popsal tradici majitel šnečí farmy Roman Khusnutdinov.

Dále uvádí, že šneci se pojí s Vánoci proto, že se jedná o vhodné postní jídlo. Nicméně šneci se samozřejmě dají konzumovat celoročně. Maso je velice bohaté na bílkoviny.

První zmínky o konzumaci šneků v Česku pocházejí z 16. století, především od šlechticů a bohatých rodin, například Rožmberků. Postupem času se pochoutka přesunula z chudších vesnic do měst a ze šneků se stalo jídlo bohatých.

Foto: Novinky

Šneci se vaří zhruba hodinu v osolené vodě.

Vánoční tradice šneků je pak spojena s obdobím první republiky, kdy na štědrovečerním stole měly šneky mnohé měšťanské rodiny. Na šneky se často chodilo odpoledne při sváteční vycházce do restaurací, ale někteří si je také připravovali doma.

Zvyk pak po druhé světové válce na dlouho vymizel. Tato tradice se v posledních letech opět vrací a i vy ji můžete následovat s našimi recepty. Profesionální kuchař nám ovšem neposkytl přesné gramáže, protože je nemá - vše dělá totiž podle oka a chuti.

Šnečí pomazánka

INGREDIENCE

  • česnek
  • mascarpone
  • šneci
  • parmezán

POSTUP: 

  • Šneky nejdřív i s ulitou vaříme v osolené vodě 40 minut.
  • Po uvaření vyndáme šneky z ulit a rozmixujeme.
  • Najemno si nastrouháme parmezán.
  • Přidáme mascarpone.
  • Na závěr vše smícháme.

Zapečené filé s máslem a parmezánem

INGREDIENCE

  • 1 kg šneků müller (menší ulity)
  • bobkový list
  • nové koření
  • 50 g soli
  • víno (nebo ocet)
  • parmezán

Na burgundské máslo

  • 250 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželka

POSTUP:

  • Šneky nejdříve uvaříme v osolené vodě s trochou vína 40 minut.
  • Okořeněné filé ze šneků pečeme 7 minut v troubě na 180 stupňů.
  • Poté dáme na filé máslo (burgundské), dokud se nerozteče.
  • Na závěr posypeme parmezánem.

Šneci po burgundsku

INGREDIENCE

  • šneci (maxima)
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • česnek
  • cibule
  • pórek
  • jedlá soda
  • víno

Na burgundské máslo

  • 250 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželka

POSTUP:

  • Šneky vaříme 4 minuty.
  • Vyndáme maso z ulit.
  • Prázdné ulity dáme na hodinu vařit do vody s jedlou sodou.
  • Filé ze šneků vaříme dvě hodiny ve vodě s vínem a dalšími ingrediencemi (mrkev, celer, petržel, česnek, cibule, pórek).
  • Hotové filé vložíme do ulity.
  • Ulity s filé zaděláme burgundským máslem.
  • Následně opět pečeme, dokud se máslo nerozteče.

Šnek na žampionech

INGREDIENCE

  • šneci (müller)
  • žampiony
  • sůl
  • burgundské máslo
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • víno

Na burgundské máslo

  • 250 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželka

POSTUP:

  • Maso ze šneků vaříme 40 minut bez ulity v osolené vodě.
  • Uvařené šneky smícháme s žampiony a pomažeme burgundským máslem.
  • Na pánev si dáme olivový olej a rozmarýn a smažíme šneky s žampiony.
  • Přidáme víno.
  • Na závěr osolíme.
  • Jídlo je do 3 minut hotové.

Šnečí filé na listovém těstě

INGREDIENCE

  • šneci (müller)
  • žampiony
  • víno
  • sůl
  • burgundské máslo
  • listové těsto
  • rajčata
  • parmezán

Na burgundské máslo

  • 250 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželka

POSTUP: 

  • Osmažíme krájené žampiony.
  • Přidáme šnečí filé, trošku vína, sůl a burgundské máslo.
  • Filé pak s žampiony zabalíme do listového těsta s rajčaty a parmezánem.
  • Dáme péct.

Grilovaní šneci

INGREDIENCE

  • šneci (muller)
  • olivový olej
  • česnek
  • rozmarýn
  • víno
  • máslo

Na burgundské máslo

  • 250 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • petrželka

POSTUP: 

  • Do olivového oleje vymačkáme česnek a přidáme rozmarýn, víno, máslo a kousek burgundského másla.
  • Do této směsi přidáme šneky v ulitách.
  • Následně grilujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám