Hlavní obsah

Zelenskyj ocenil pomoc Britů, Američanů i demokraticky smýšlejících Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterním projevu k národu ocenil rozhodnutí americké a britské vlády uvalit sankce na ruskou ropu. Poděkoval také těm Rusům, kteří vyšli do ulic na protiválečné demonstrace. Život po válce přijde, podporuje nás celý svět, zatímco ruský režim nikdo, ujistil Ukrajince.

Projev Zelenskyjho k ukrajincůmVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

„Dnes (v úterý) mám důležitou zprávu. Spojené státy udělali krok, který výrazně oslabí okupanty. Donutí je to zaplatit za agresi, být odpovědní za zlo, které napáchali. Za všechno zlo. Amerika zakazuje dovoz ropy z Ruska, ropných produktů, plynu, uhlí. Zakazuje občanům USA jakékoli investice do ruského palivového a energetického sektoru,” oznámil nejdřív Zelenskyj pozitivní zprávu.

DOKUMENT: Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k národu

Válka na Ukrajině

Prezident k Ukrajincům vystoupil v úterý těsně před půlnocí, jen pár hodin poté, co virtuálně promluvil na půdě britské sněmovny – jako vůbec první zahraniční státník v historii Wesminsteru.

Zelenskyj v britské sněmovně parafrázoval Churchilla

Válka na Ukrajině

I britské vládě poděkoval za zákaz dovozu ropy z Ruska, obzvláště pochvalná slova si našel pro premiérovi Borise Johnsona, kterého označil za „upřímného přítele Ukrajiny” a „muže, který drží slovo”.

Padesát dva miminek. To si nikdy neodpustím. A vím, že okupantům nikdy neodpustíte
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajince vyzval, aby neztráceli naději. „Podívejte, svět nevěří v budoucnost Ruska, nemluví o ní. Ani slovo, ani vyhlídka. Všemu rozumí. Mluví o nás. Pomáhají nám. Připravují se na podporu naší rekonstrukce. Po válce. Protože všichni viděli, že pro lidi, kteří se tak hrdinsky brání, to ´po válce´ jistě přijde,” řekl Zelenskyj.

Biden zakázal dovoz ruské ropy do USA

Amerika

Západ už prý připravuje speciální „Marshallův plán” obnovy pro Ukrajinu. Zelenskyj rovněž očekává, že Evropská unie rovněž schválí nové sankce, stejně jako další státy z celého světa.

Demonstrujícím Rusům vyjádřil vděk

Zelenskyj nezapomněl poděkovat také tisícům Rusů, které navzdory přísným zákonům vyjadřují nesouhlas s invazí. „Jsem vděčný těm Rusům, kteří nás podporují, vycházejí do ulic a bojují. Denně bojují za nás i za sebe. Protože bojují za mír,” řekl.

Falešná zpráva o zákazu slova „válka“ nahrává podle OSN Rusku

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident rovněž ocenil, že Organizace spojených národů (OSN) vyvrátila šířící se zprávy a zavázala se nadále používat slovo „válka” v souvislosti s ruskou agresí.

„Když jsem šel mluvit před britským parlamentem, bylo pro mě nejhorší číslo 50. Padesát ukrajinských dětí zabitých za 13 dní války. A za hodinu tam bylo 52. 52 miminek. To si nikdy neodpustím. A vím, že okupantům nikdy neodpustíte,” uvedl Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám