Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k národu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Existuje život po válce, svět nás podporuje, apeloval na Ukrajince jejich prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu odvysílaném v úterý večer.

Projev Zelenskyjho k ukrajincůmVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

Ukrajinci! Ukrajinky!

Dnes mám důležitou zprávu. Spojené státy udělaly krok, který výrazně oslabí okupanty. Donutí je to zaplatit za agresi, být odpovědní za zlo, které napáchali. Za všechno zlo. Amerika zakazuje dovoz ropy z Ruska, ropných produktů, plynu, uhlí. Zakazuje občanům USA jakékoli investice do ruského palivového a energetického sektoru.

Osobně jsem za toto rozhodnutí vděčný prezidentovi Spojených států amerických (Joeu) Bidenovi. Jeho vedení. Za tento nejsilnější signál celému světu. Je to velmi jednoduché: každý cent zaplacený Rusku se přetavuje v kulky a náboje, které pak lítají v cizích suverénních státech.

Buď bude Rusko respektovat mezinárodní právo a nepovede válku, nebo nebude mít peníze na rozpoutání války. Najdou si jinou čerpací stanici. Nejde ale jen o peníze. Zákaz dovozu ropy do Spojených států oslabí teroristický stát ekonomicky, politicky i ideologicky. Protože jde o svobodu, o budoucnost. O to, kam se svět posune.

Spojené království také zakazuje dovoz ropy a ropných produktů z Ruska.

Jsem vděčný premiéru Borisi Johnsonovi za pevný postoj, který očekáváte od premiéra Spojeného království v těžkých časech.

Při dnešním projevu v britském parlamentu jsem zmínil další těžké časy. Jiné, ale podobné. Rok 1940, kdy tyranie ohrožovala to, co považovala za malý ostrov. A byla si jistá, že ostrov neustojí brutální údery, bombardování a blokády.

A ukázalo se, že ostrov dokáže ustát víc než jen tu tyranii. Protože měl moudrost. Měl výdrž. Přátele. A sílu. A věřil v budoucnost – svou vlastní – a svobodu v Evropě. Jak věříme. Jak bojujeme. A jak vyhrajeme.

Podívejte, svět nevěří v budoucnost Ruska, nemluví o ní. Ani slovo, žádná vyhlídka. Všemu rozumí. Mluví o nás. Pomáhají nám. Připravují se na podporu naší rekonstrukce. Po válce. Protože všichni viděli, že pro lidi, kteří se tak hrdinsky brání, to „po válce“ jistě přijde.

Pro Ukrajinu bude existovat nový Marshallův plán. Západ vytvoří tento podpůrný balíček. Řekl to dnes britský premiér. Muž, který drží slovo, upřímný přítel Ukrajiny.

Již nyní očekáváme tvrdá rozhodnutí Evropské unie. Sankce. Proti Rusku. Za tuto válku. Za tu agresi. Čehož její autoři ještě budou litovat. Budou. Nutně. Proto je tak důležité, aby si ruské vedení uvědomilo, že Spojené státy, Velká Británie, Evropská unie, Kanada, Austrálie, Japonsko a další svobodné země budou svět pouze následovat. Takže se nenechte zmást. Sankce nelze obcházet.

Jsem vděčný těm Rusům, kteří nás podporují, vycházejí do ulic a bojují. Denně bojují za nás i za sebe. Protože bojují za mír.

Válka musí skončit. Musíme si sednout k jednacímu stolu. Ale musí to být čestné, objektivní, v zájmu lidu, nikoli zastaralé vražedné ambice.

Mluvil jsem dnes s Markem Ruttem, nizozemským premiérem. Máme novou stránku ve vztazích s Nizozemskem. Děkuji za vaši podporu. S předsedou vlády Izraele Bennettem, s lucemburským premiérem Bettelem a francouzským prezidentem Macronem. Máme podporu. Máme pochopení.

Možná jste dnes ve zprávách viděli příběh, že Organizace spojených národů nepovažuje ruskou invazi za válku. Vím, že to pobouřilo mnohé, nejen na Ukrajině.

Děkujeme našemu týmu, zjistili jsme vše, rychle jsme dostali ujištění: ve strukturách OSN nebudou žádné lži. K podněcování agresora nedojde. Na těchto stránkách zazní slovo „válka“. Protože je to pravda. Nedovolíme nikomu na světě, aby ignoroval utrpení a vraždy našich lidí, našich dětí.

Dnes, když jsem šel mluvit před britským parlamentem, bylo pro mě nejhorší číslo 50. 50 ukrajinských dětí zabitých za 13 dní války. A za hodinu tam bylo 52. 52 miminek. To si nikdy neodpustím. A vím, že okupantům nikdy neodpustíte.

Stejně jako Charkov, Mariupol a všechna ostatní města. Večer odpálili raketu na Korbutivku v Žitomirské oblasti. Zničili ubytovnu.

Čím by mohla Rusko ohrozit obyčejná ubytovna? Jaké jsou geopolitické zájmy jaderného státu? Věčná památka všem lidem, které tito darebáci zabili.

Dnes se nám podařilo zorganizovat humanitární koridor z města Sumy do Poltavy. Zachránily se stovky lidí. Humanitární náklad byl doručen. Ale to je jen procento toho, co je potřeba udělat. Co naši lidé, blokovaní Ukrajinci, očekávají? Jsme připraveni. Náš náklad je připraven. Naše doprava je připravena. Ale nelidé – nejsou připraveni. Střílí na evakuačních cestách. Blokují dodávku základních produktů a léků lidem.

Co chtějí? Aby to Ukrajinci vzali od okupantů. Všechno je to jen mučení. Vědomé. Systémové. Organizované jejich státem. Který je pro nás cizí. A bezohledný ke všem, dokonce i ke svým občanům.

Oleški v Chersonské oblasti. Berdjansk a Melitopol v Záporožské oblasti. Všechna města, kde Ukrajinci vzdorují, kde protestují proti okupantům... Vězte, jsme s vámi. Jsme vděční. Další humanitární náklad ještě dorazí. Bez ohledu na to, kolik kulek ho chce zastavit. Humanitární koridory budou stále fungovat. A od svobody vás dělí jen čas. Krátká doba. Věřte tomu. Já věřím. A to opravdu chci.

Sláva Ukrajině!

Reklama

Výběr článků

Načítám