Hlavní obsah

Ruští vojáci po ostřelování obsadili jadernou elektrárnu v Záporoží

Záporoží

Ruské jednotky obsadily areál jaderné elektrárny v Záporoží, který přes noc ostřelovaly, uvedla místní ukrajinská vojenská správa. Personál zůstává v práci a kontroluje stav bloků. Elektrárna přes noc po útocích ruské armády hořela, požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záporožská jaderná elektrárna na UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

Po nočním ostřelování propukl požár v pětipatrovém výcvikovém zařízení. Radiační bezpečnost je podle ředitele elektrárny zajištěna.

Ředitelka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová uvedla, že v elektrárně je nyní v provozu jeden blok ze šesti. Ostatní jsou odstaveny, případně se ochlazují.

Ruští vojáci ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží, vypukl požár

Zahraniční

Ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě a páté největší na světě už v noci kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko se podle něj jako první stát v historii lidstva dopustilo jaderného terorismu. Do kritiky se pustili také prezident USA Joe Biden a premiér Spojeného království Boris Johnson.

Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové Rusové zešíleli. Ministr zahraničí Jan Lipavský v pátek ráno na Twitteru uvedl, že je ruský útok na elektrárnu nesmyslný, nezodpovědný a nebezpečný a že tato agrese musí okamžitě skončit.

Záporožská jaderná elektrárna je pokládána za největší v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW). Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě.

U Záporožské jaderné elektrárny vypukl v důsledku ostřelování požár

Reklama

Výběr článků

Načítám