Hlavní obsah

Válka může do budoucna omezit dodávky medu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině už způsobuje výpadky dodávek některých nerostných surovin a zemědělských plodin a zároveň na trzích žene jejich ceny vzhůru. Důvodem je fakt, že Rusko i Ukrajina jsou významnými světovými producenty a vývozci celé škály těchto komodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například v obilovinách jsou ČR a EU jako celek sice soběstačné, konflikt však může vést v příštích letech k omezení dodávek, a tudíž i zvýšení cen medu. Zatím ho je ale dost.

Protiruské sankce zase mohou ublížit českým pěstitelům máku, kteří do Ruska vyváží zhruba 30 procent své produkce.

Pokud na jaře neosejí ukrajinská pole slunečnicí, znamená to výpadek 50 tisíc tun medu
Milan Špaček, Medokomerc

Dovoz ukrajinského medu do Česka se loni více než ztrojnásobil. Podle údajů českého ministerstva zemědělství se ho dovezlo za 142,66 milionu korun. Zatím je medu dost.

„Evropského a českého medu na skladě máme dostatek. Určitě s ním do další sezony vyjdeme,“ sdělil Právu Milan Špaček, jednatel firmy Medokomerc, která je největším zpracovatelem medu v Česku.

„Před vypuknutím konfliktu s Ruskem k nám přijely poslední kamiony s nákladem medu z Ukrajiny, poté se export zcela přerušil,“ uvedl dále Špaček.

„Aktuální kontrakt je tak naplněný z 80 procent, my ho však z naší strany z objektivních příčin považujeme za uzavřený. Množství, které se nám podařilo přivézt, je ale značné a aktuálně očekáváme dodávku medu z Moldavska, jehož export není konfliktem ohrožen,” dodal.

Novým hitem včelařů jsou medová lízátka

Muži

Ceny ale budou vyšší. „Vyšší ceny baleného medu budou ovlivněny vyššími výrobními náklady a růstem cen medů z Jižní a Střední Ameriky,“ dodal Špaček.

Jak ovlivní válka na Ukrajině letošní snůšku medu, nelze podle odborníků zatím odhadnout. Včelařství každopádně představuje pro Ukrajinu významnou součást tamní ekonomiky.

„Pokud nebudou v dubnu a květnu oseta ukrajinská pole slunečnicí, znamená to výpadek 50 tisíc tun slunečnicového medu a nárůst světových cen medu,“ upozornil Špaček.

Místo máku pšenice?

V obilovinách je Česko podle ministerstva zemědělství soběstačné s ročním přebytkem okolo 2,5 milionu tun.

„Záležet bude na tom, jak se celá EU vyrovná s výpadky, které jsou klíčové pro jižní státy Unie. Výhoda může být v tom, že EU je v obilovinách přebytková. Je zcela zřejmé, že veškerá rozhodnutí na podporu a úpravu unijního trhu musí být učiněna na úrovni EU,“ sdělil včera Právu mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Úroda obilí bude průměrná, zato máku se sklidí nejvíc za dekádu

Ekonomika

„Pokud jde o osevní plochy, meziročně u nás vzrostly plochy obilovin zhruba o deset procent. Případné navýšení ploch přichází v tuto chvíli v úvahu u jarního výsevu, například u jarní pšenice, slunečnice nebo sóji,“ uvedl v úterý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Naopak s ohledem na sankce uvalené na Rusko očekáváme snížení osevních ploch máku, protože zhruba třicet procent naší produkce vyvážíme právě do Ruska,” dodal Nekula.

„Už na zemědělce apelujeme, aby tento výpadek nahradili zasetím jařin, pšenice jarní a navýšili tuto produkci,“ prohlásil Nekula.

Do Ruska mířilo 25 procent máku z Česka

Poradce spolku Český modrý mák Václav Lohr pro Právo upřesnil, že do Ruska se v posledních letech dodávalo kolem 25 procent máku exportovaného z ČR, dalších přibližně pět procent našeho vývozu směřovalo na Ukrajinu a do Běloruska.

„Další vývozy, především do Ruska, válka zcela jistě poznamená, ať již kvůli zhoršeným podmínkám platebního styku, či z důvodů logistických. Vzhledem k pádu rublu se ruským odběratelům navíc značně prodraží veškeré dovážené zboží, takže lze předpokládat pokles poptávky,“ dodal.

Obilí máme dostatek, tvrdí ministerstvo

Válka na Ukrajině

České zemědělství a potravinářství nejsou podle Nekuly přímými dopady válečného konfliktu ani po zavedení ukrajinských kvót na vývoz ohrožené.

„Zásobování potravinami je plynulé a nehrozí jejich nedostatek. Připraveny jsou i jarní práce v zemědělství. Problémem jsou ale rostoucí ceny energií, hnojiv a dalších vstupů, které se mohou promítnout do cen potravin. Stejně tak rostou ceny některých zemědělských komodit na celoevropském trhu,“ doplnil Bílý.

Reklama

Výběr článků

Načítám