Hlavní obsah

Ukrajinská ambasáda v Izraeli šikuje dobrovolníky do boje s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská ambasáda v Izraeli v sobotu začala přes svůj účet na sociálních sítích rekrutovat lidi, kteří by odjeli bojovat na Ukrajinu proti ruské armádě. Informoval o tom server The Times of Israel s tím, že výzvu z Facebooku ambasáda posléze stáhla.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Protest na podporu Ukrajiny v Tel Avivu

Článek

Izraelské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že o záležitosti ví, ale odmítlo ji komentovat. V sobotu v Tel Avivu demonstrovaly tisíce lidí proti ruské invazi na Ukrajinu a požadovaly mimo jiné, aby k ní izraelská vláda zaujala jasné stanovisko.

Izraelský kabinet od čtvrtečního ruského napadení Ukrajiny zatím rázně neodsoudil ruskou invazi, podle analytiků nejspíš proto, že potřebuje Moskvu v boji proti Íránem podporovaným jednotkám v Sýrii.

Izrael nabídl Ukrajině humanitární pomoc, ale jeho premiér Naftali Bennett výslovně Rusko za agresi na Ukrajině neodsoudil. Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid ve čtvrtek označil útok pouze za vážné porušení mezinárodního řádu.

Zelenskyj navrhl Rusům jednání třeba v Bratislavě

Válka na Ukrajině

Podle nedělních zpráv serveru The Times of Israel Lapid ale neveřejně řekl, že „Izrael musí být na správně straně a odsoudit diktátory, kteří útočí na demokracii.“ Ministerstvo zahraničí toto vyjádření odmítlo komentovat.

Hledají dobrovolníky

Ukrajinská ambasáda v sobotu na Facebooku napsala, že začala vytvářet seznam dobrovolníků, kteří se chtějí účastnit bojů proti „ruskému agresorovi“. Zájemci měli poslat e-mail s osobními údaji a „vojenskou specializací“.

V Izraeli žije asi půl milionu lidí, kteří mají ukrajinské kořeny. Většina z nich přišla do Izraele po rozpadu Sovětského svazu začátkem 90. let minulého století. Další přišli v posledních několika letech po ruské anexi Krymu v roce 2014.

Ukrajinka vzala přes hranice do bezpečí cizí děti, na matku má telefonní číslo

Válka na Ukrajině

Server The Times of Israel nicméně připomněl, že občané Izraele nesmí vstupovat do cizí armády, za což hrozí až tři roky vězení. Tento zákaz neplatí jen v případě, že má Izrael s danou zemí o této věci dohodu. Podle izraelského serveru ale není jasné, zda má takovou dohodu Izrael s Ukrajinou.

Na Ukrajině smí cizinci vstoupit do tamní armády. V neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lidi z celého světa, aby přijeli na Ukrajinu vytvořit legionářskou jednotku, která by pomohla místní armádě bránit ukrajinskou svrchovanost proti ruské invazi.

Zelenskyj v pátek ráno v telefonickém rozhovoru s premiérem Bennettem požádal Izrael, aby pomohl s jednáním o řešení konfliktu s Ruskem, a navrhl, aby se jednání konalo v Jeruzalémě.

„Věříme, že Izrael je jediný demokratický stát, který má skvělé vztahy jak s Ukrajinou, tak s Ruskem,“ řekl deníku The New York Times ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk. Dodal, že Bennett Zelenskému okamžitě neodpověděl. Bennettův úřad to odmítl komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám