Hlavní obsah

Zelenskyj navrhl Rusům jednání třeba v Bratislavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina je připravena jednat se zástupci Ruska. Odmítá však jednat v Bělorusku, kam v neděli ruská delegace dorazila. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl jednání například v Bratislavě, uvedla agentura Unian. Zmínil rovněž Varšavu, Budapešť, Istanbul či Baku.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

V ruské delegaci, která je v Bělorusku, jsou zástupci ministerstva zahraničí, obrany i prezidentské administrativy.

„Rusko je připraveno na jednání, čeká se na Ukrajince,“ citovala agentura mluvčího Peskova.

Zelenskyj ale oznámil, že nechce s ruskou delegací jednat, pokud se mají jednání konat v Bělorusku, které se na agresi proti jeho zemi podílí. Na jiném místě by byl rozhovorům otevřen. Jako jedno z možných míst setkání uvedl Bratislavu.

Ve hře by mohla být rovněž města v Turecku, Ázerbájdžánu, Maďarsku či Polsku.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu s tím, že jde o speciální operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci země. Ve skutečnosti se ruské jednotky snaží o obsazení země, jejíž armáda i obyvatelé se invazi brání.

Ruské jednotky pronikly do Charkova, část byla zničena

Válka na Ukrajině

Obléhání Kyjeva je neúspěšné, ruské invazní jednotky se nicméně dostaly do Charkova, kde probíhají boje v ulicích. Těžké boje jsou hlášeny i z dalších oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám