Hlavní obsah

Ukrajina chystá další útoky na Hadí ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina bude s Ruskem bojovat o Hadí ostrov v Černém moři tak dlouho, jak to bude potřeba. V pátek to prohlásil šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Reagoval tak na čtvrteční vážné poškození ruské podpůrné lodi Vsevolod Bobrov ukrajinskou střelou.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky Hadího ostrova

Článek

Plavidlo vezlo na ostrov ovládaný ruskými silami systém protiletecké obrany a další posily. Po zásahu začalo hořet, ačkoli se předtím snažilo manévrovat, aby se raketě vyhnulo. Loď se ale údajně nepotopila a byla odtažena směrem k Sevastopolu na anektovaném Krymu. Ruská strana se k incidentu nevyjádřila.

Podle některých vojenských činitelů mohou být boje z posledních dnů u Hadího ostrova předzvěstí bitvy o nadvládu nad západem černomořského pobřeží. Budanov zdůraznil, že Hadí ostrov má strategický význam pro Ukrajinu i ruskou armádu, protože ten, kdo ho ovládá, kontroluje nejen situaci na moři, ale do jisté míry i ve vzduchu. Dodal, že z ostrova je možné zablokovat pohyb civilních lodí na jihu Ukrajiny.

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Evropa

„Je to strategicky důležitý bod, abychom otevřeli námořní obchodní cesty a překazili možné vojenské operace Ruska v Podněstří, odkud může útočit na západní část Ukrajiny,“ vysvětlil.

Britské ministerstvo obrany tento týden uvedlo, že ukrajinská armáda míří na ruskou protileteckou obranu na Hadím ostrově a na podpůrná plavidla, aby překazila snahy Moskvy rozšířit nadvládu nad další částí černomořského pobřeží. Ruská strana naopak v minulých dnech uváděla, že se jí podařilo zmařit ukrajinský pokus o výsadek na ostrově.

Rusové útočí raději raketami než letadly

Ruské jednotky mezitím pokračují v útocích na Donbasu a ve směru na Záporoží, zatímco u Charkova se brání a ustupují, informoval ukrajinský generální štáb.

Cherson ukazuje, jak moc Rusové selhali, píší Britové

Válka na Ukrajině

Britské ministerstvo obrany informovalo, že ruské síly soustředí své úsilí v oblasti Izjumu a Severodoněcku. Jejich cílem je dostat se ke Kramatorsku a Slovjansku a tím odříznout ukrajinské jednotky. Ukrajinským silám se podle britského ministerstva obrany podařilo zabránit tomu, aby ruští vojáci překročili řeku Severní Doněc na západ od Severodoněcku.

Rusko prý přišlo o významné množství vojenské techniky, odpovídající nejméně jedné taktické skupině o síle praporu, i o vybavení použité ke stavbě pontonového mostu.

Britský resort obrany snahy o překročení řeky v současné situaci označuje za „vysoce riskantní manévr, který svědčí o tom, že ruští velitelé jsou pod tlakem, aby dosáhli nějakého pokroku v operacích na východě Ukrajiny“.

Rusové útočí na východě Ukrajiny, větších úspěchů ale zřejmě nedosáhli

Válka na Ukrajině

V Luhanské oblasti se ruské jednotky dál snaží získat plnou kontrolu nad městem Rubižne, útočily i na obce v Doněcké oblasti včetně Marjinky, kterou získaly v dubnu pod kontrolu opět ukrajinské síly, píše ukrajinský generální štáb. Podle něj také neustává ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, kde údajně zůstává kromě vojáků i stovka civilistů.

Podle šéfa ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného používá Rusko k ostřelování ukrajinských cílů raději rakety s plochou dráhou letu než letectvo. Jedním z důvodů této taktiky mohou být vysoké ztráty, které ruské letectvo utrpělo, upozornil Zalužnyj v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem, šéfem sboru náčelníků štábů Markem Milleym.

Další incidenty v Podněstří

Ruská armáda také posiluje ochranu hranic s Ukrajinou v Kurské a Brjanské oblasti. Ukrajinská armáda s odkazem na dostupné informace uvedla, že Moskva k hranicím přesouvá dělostřelecké jednotky, aby ostřelovala obce v ukrajinské Černihivské oblasti.

FOTO: Rusové se stahují k Donbasu. Města řeší následky okupace

Válka na Ukrajině

Dva incidenty v pátek ohlásily také úřady v Podněstří, separatistickém regionu podporovaném Moskvou. V Tiraspolu hodil muž zápalnou nálož na budovu poblíž zásobníku s ropou. Krátce poté zasáhly dvě zápalné lahve vojenskou budovu v centru města. Plameny se v obou případech podařilo rychle uhasit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám