Hlavní obsah

Tak se uklidni, Joe. Hlásná trouba Kremlu žoviálně hrozila Bidenovi jadernými útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská federace popírá, že by konflikt na Ukrajině mohl přerůst v jadernou válku. Ruští propagandisté a politici jadernými zbraněmi však opakovaně hrozí. Naposledy tak tento týden učinil moderátor Vladimir Solovjov ve svém diskusním pořadu na stanici Rossija 1. Tentokrát byl jeho výkon poněkud žoviální.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

Solovjov reagoval na obavy západních vojenských expertů, že by Rusko mohlo na Ukrajině nasadit taktické jaderné zbraně, aby dosáhlo jednoznačného vítězství.

Kreml to popírá, ale Solovjov se nežinýroval a familiárně se obrátil rovnou na amerického prezidenta Joea Bidena.

„Joe, my se nechystáme házet na Ukrajinu taktické jaderné zbraně. Pokud je hodíme, tak strategické. A ne na Ukrajinu, tak se, Joe, uklidni,“ řekl Solovjov.

Není to však ojedinělý výkřik. Minulý týden ve stejné televizi opět pohrozil použitím jaderných zbraní ultranacionalistický poslanec Alexej Žuravljov.

Ten varoval, že pokud Západ nepřijme ruské podmínky pro jednání, tak ho k tomu donutí, a připomněl ruský jaderný arzenál. Dříve bájil i o útoku raketami Sarmat na USA.

Zbyde z vás jen popel, vyhrožuje Evropě ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Použitím ruských jaderných zbraní Solovjov vyhrožoval už minulý týden ve stejné televizi v případě, že Spojené státy skutečně dodají na Ukrajinu salvové raketomety.

Pohrozil, že ruská armáda v tom případě bude muset přehlédnout článek pět Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

„Bílý dům vážně zvažuje možnost předat Kyjevu salvové raketomety. Ale Biden chápe, že budou-li zasaženy ruské jaderné elektrárny, dojde-li k útoku na naše města s velkým počtem obětí, můžeme se na situaci dívat jinak.“

„A můžeme říci, že když jste dodali Ukrajině americké zbraně, tak jste vinní vy. A můžeme zaútočit na střediska rozhodování. Pátý článek nás nebude zajímat,“ dodal.

Rusko hrozí: Budou-li ve Švédsku a Finsku základny NATO, namíříme jaderné zbraně na Evropu

Evropa

Biden oznámil, že sice raketomety dodá, ale ne ve verzi s balistickými raketami. A zdůrazňoval, že nechce, aby se do války zapojilo NATO. V Rusku to však vnímají jako slabost USA.

„V minulosti byli tisk a politici v Spojených státech hysteričtí a zdůrazňovali, že Washington neustoupí z postoje, že Západ ukáže svou sílu a bude Kyjev bránit. Nyní americký vůdce zdůrazňuje, že žádný americký voják na Ukrajině nezemře a zbraně předané USA ukrajinské armádě nezasáhnou Rusko,“ řekl zakladatel televize Cargrad Konstantin Malofějev.

USA dodají Ukrajině raketomety HIMARS

Amerika

Vidí v tom strach Ruska. „Biden říká, že jestli jejich zbraně budou střílet na území Ruska, je to důvod k válce. A Moskva v takovém případě má právo okamžitě zahájit jadernou válku. A kritici Bidena říkají: ‚Joe, opravdu to chceš?‘ Zdá se, že jim odpovídá: ‚Ne nechci.‘“

Reklama

Výběr článků

Načítám