Hlavní obsah

Starosta Mariupolu: Rusko udělalo z města tábor smrti, používá mobilní krematoria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko začalo ve čtvrtek v ukrajinském Mariupolu využívat mobilní krematoria, která na Ukrajinu poslalo už se začátkem invaze. Městská rada v Mariupolu ale uvedla, že se jimi Rusko pokouší zakrýt stopy po dalších válečných zločinech.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruští vojáci odklízejí těla z ulic Mariupolu.

Článek

„Vrazi zametají stopy. Po širokém mezinárodním pokrytí genocidy v Buči nařídilo ruské vedení odstranit jakékoli důkazy zločinů své armády v Mariupolu,“ napsala na sociální síti Telegram městská rada.

Přístavní město Mariupol sídlící na jihozápadě Ukrajiny v Doněcké oblasti je od začátku ruské invaze jedním z nejvíce postižených měst. Podle zatím hrubých odhadů v něm zemřelo 5000 civilistů. Vzhledem k velikosti města a množství zničených domů je ale pravděpodobné, že skutečné číslo obětí může jít do několika desítek tisíc, upozornila agentura Ukrinform.

Rusové se na umírání svých vojáků připravili. Mají mobilní krematoria

Evropa

Městská rada dokonce ve svém příspěvku vyjádřila obavy, že ruská armáda se ve městě pokouší najít svědky válečných zločinů a následně je eliminuje.

Ruské vedení údajně svěřilo všechnu špinavou práci do rukou kolaborantů, kteří fungují v rámci skupin jako „očistné brigády“. Ty mají za úkol shromažďovat těla a následně je pálit v mobilních krematoriích.

Rusové obrátili naše město v kemp smrti. Tady se bavíme o nové Osvětimi a Majdanku.
Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko

Skupiny podle městské rady řídí samozvaný starosta Kostiantyn Ivaščenko. „Se svými společníky se po mnoho let pokoušel chopit moci. Nakonec se mu pouze povedlo stát se ředitelem mariupolského krematoria,“ popsala městská rada.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko zdůraznil, že svět neviděl podobný rozsah tragédie od doby nacistických koncentračních táborů. „Rusové obrátili naše město v kemp smrti. Tohle už není Čečensko ani Aleppo. Tady se bavíme o nové Osvětimi a Majdanku. Svět musí pomoci potrestat Putinovy darebáky,“ zdůraznil starosta.

Na Ukrajině byl po cestě do Mariupolu nakrátko zadržen tým Červeného kříže

Válka na Ukrajině

Mariupol a Doněcká oblast celkově zažívají kvůli ruské agresi humanitární katastrofu. Dodávky humanitární pomoci se často ani nedostanou k tamním obyvatelům. V Mariupolu zůstalo asi 130 tisíc civilistů, kteří čekají na pomoc. Ve městě chybí jídlo, voda i léky.

Na vyslání mobilních krematorií na Ukrajinu poprvé upozornil list The Daily Telegraph s odkazem na britské ministerstvo obrany. Sám ministr Ben Wallace poznamenal, že může jít o snahu Ruska rychle zakrýt ztráty v poli, aby se neopakovala kritika z let 2014 a 2015, kdy umírali vojáci na Donbasu nebo v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám