Hlavní obsah

Sněmovna odklepla dočasnou ochranu Ukrajinců. Není to růžové, připustil Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili ve stavu legislativní nouze dočasné zavedení ochrany uprchlíků, která jim zajistí bezplatný přístup ke zdravotní péči. Jednání provázela vyhrocená debata, kterou rozpoutal opoziční poslanec ANO Hubert Lang, který uvedl, že se obává, aby se na území ČR nedostaly i nežádoucí osoby. To zvedlo ze židle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Že se mezi těmi dvě stě tisíci statisticky vzato, Gaussovu křivku známe všichni, objeví nějaký šmejd? Že se mezi nimi objeví více a méně poctivý člověk a že to samozřejmě na sebe naváže i nějaké další problémy? O tom tady někdo pochybuje?” ptal se Rakušan.

„Tvrdí někdo, že to je růžové, že to je všechno hezoučké a krásné a funkční? Není,” dodal ministr vnitra.

Podle něj tak bude nutná určitá obezřetnost, ale současně ubezpečil, že ČR disponuje výborným policejním sborem, který případně zvládne problémové jedince ohlídat.

Dcera ukrajinské běženkyně zachránila v Mariánských Lázních matce život

Krimi

Reagoval tak na zástupce hnutí ANO Langa, který vyjádřil obavy nad prolomením pravidel na přerozdělování běženců.

„V původním návrhu usnesení vlády je napsáno slovo ‚státním příslušníkům Ukrajiny‘ a v Lex Ukrajina se nám objevuje slovíčko již ne 'Ukrajina', ale v paragrafu 1 ‚podmínky udělování dočasné ochrany cizincům‘,“ prohlásil poslanec ANO s tím, aby se „nám to nevymstilo“.

České 'Wir schaffen das' 

Vyhrocenou debatu se snažil klidnit poslanec STAN Martin Exner. „Postavme se, prosím, k problému čelem. Řekněme to naše české ‚Wir schaffen das' (To zvládneme),“ řekl za potlesku zástupců koalice.

Šlo o citaci známé věty bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, která výrok pronesla v souvislosti s migrační vlnou v roce 2015.

V Česku chybí podpora, aby uprchlíci zvládli přijímačky na střední školy, upozorňují organizace

Věda a školy

Předloha o dočasném zavedení mimořádné ochrany zjednoduší uprchlíkům získání pobytového oprávnění.

Zajistí jim zdravotní péči vstupem do systému veřejného zdravotního pojištění. Pojistné za ně bude hradit stát, pokud nebudou mít příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání. „Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon,“ stojí v tisku.

Návrh zákona reaguje na dohodu ministrů vnitra států Evropské unie z minulého týdne.

„V praxi by pobytové oprávnění uprchlíkům mělo být přiznáváno obratem, a to formou víza s dobou platnosti na jeden rok,“ přiblížil Rakušan.

Rakušan: Nejsou to ekonomičtí migranti 

Z důvodové zprávy vyplývá, že celkový odhad finančních dopadů souvisejících s navrhovanou právní úpravou nelze konkretizovat, neboť není v tuto chvíli možné kvalifikovaně odhadnout velikost migrační vlny, která dorazí až na území České republiky.

Na jak dlouho máme připravovat ubytování pro Ukrajince, chtějí vědět kraje

Domácí

Lze nicméně předpokládat celkové náklady v řádu jednotek miliard korun. Jedná se tak stále o zlomek výdajů státního rozpočtu.

„Bude nás to stát peníze. To je určitě pravda. A nemalé peníze. A bude to trvat snad rok a možná déle,“ řekl Rakušan s odkazem na evropské hodnoty a zdůraznil: „To nejsou žádní ekonomičtí migranti. Oni by sem normálně nešli.“

80 procent dospělých jsou ženy, polovina děti 

Od začátku se diskuse stočila právě k tomu, kdo všechno dočasnou ochranu dostane. Rakušan v tomto ohledu upřesnil, že půjde o ukrajinské občany a občany třetích zemí, kteří měli na území trvalý pobyt.

Zdůrazňoval přitom, že z celkem sto deseti tisíc doposud registrovaných uprchlíků pocházela z třetích zemí jen zhruba stovka lidí. „Byly to většinou ženy, které měly občanství některé postsovětské republiky, ale jejich manžel je Ukrajinec a bojuje teď ve válce, dítě má ukrajinské občanství,“ přiblížil ministr vnitra.

Do ČR prozatím kvůli ruské invazi přijelo zhruba 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Rakušan uvedl, že z toho je zhruba 55 až 60 procent dětí, a pokud jde o dospělou populaci, 80 procent jsou ženy.

Není to na dny ani na týden. Češi stahují nabídky ubytování pro Ukrajince

Domácí

Podle očekávání poslanci návrh schválili. Navzdory vyostřené diskuzi pro návrh zvedlo ruku 128 z 129 přítomných poslanců, zdržela se pouze Berenika Peštová (ANO).

Dále byly schváleny další dvě předlohy týkající se přístupu uprchlíků na pracovní trh a sociální pomoci, a také ke vzdělávání. Trojice tisků nyní zamíří k projednání Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám