Hlavní obsah

Schvalování ruské invaze trestným činem? Svoboda slova má limity, říká Stříž

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v rozhovoru pro Právo vysvětluje, proč vydal prohlášení upozorňující na to, že výroky na demonstracích i sociálních sítích, které schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být posuzovány jako trestný čin.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Článek

Co bylo impulzem k připravení obecného stanoviska, kterým Nejvyšší státní zastupitelství upozorňuje na možný trestní rámec projevů?

Impulzem byla situace, která nastala a je naprosto bezprecedentní. Mysleli jsme si, že by bylo dobré, abychom připomněli občanům, že sice svoboda slova a shromažďovací právo jsou Ústavou garantovány a zaručeny, ale i ty mají svoje limity.

Je třeba, aby příslušné orgány pracovaly i s pojmem válka nebo válečný stav. To jsou prvky mezinárodní práva

V nedávné době jsme byli svědky různých shromáždění a aktivit některých občanů vůči pandemickému zákonu. Proto jsme chtěli upozornit, že i tady existuje jakési zákonné omezení, jehož dodržování je v této situaci nezbytné.

Víme o nich, česká policie eviduje podněty na schvalování ruské agrese

Válka na Ukrajině

Právní úprava, na kterou jsme upozorňovali, není úplně jednoduchá a jednoznačná. Souvisí i s mezinárodními závazky České republiky. Proto jsme zvolili tuto formu jakéhosi upozornění občanům.

Stanovisko odkazuje na paragraf o schvalování trestného činu a popírání genocidy. Bude záležet na další práci policie, jestli najde na konkrétních projevech i případná porušení dalších zákonů?

Toto stanovisko je naprosto obecné. Nemá být žádnou instrukcí pro orgány činné v trestním řízení, jak mají postupovat a tyto projevy kvalifikovat. Pochopitelně půjde o konkrétní okolnosti a ani v tomto tiskovém prohlášení jsme jednoznačně neřekli, že jakákoli adorace nebo jakékoli prohlášení musí být nutně trestné. Jen jsme upozorňovali na to, že trestnost zde za určitých podmínek může být dána.

Demonstranti v Praze se střetli s příznivci Ruska

Stalo se

Ta dvě ustanovení, která jsme zvolili, byly příklady právě těch norem, které nejsou v praxi příliš běžně používány, judikovány a nejsou veřejně známy jako jiné trestné činy, které jsou běžně stíhány. Asi nemusím občany upozorňovat, že krádež v obchodě je trestná, což každý zřejmě ví. Ale u těchto speciálních skutkových podstat jsme i my sami dovozovali, zda by vůbec mohly být aplikovány. Dospěli jsme k závěru, že ano.

Můžete uvést konkrétní případ, co už podléhá těmto zákonným rámcům?

To nemohu.

Zeptám se jinak. Jak mají občané rozlišit, co je svoboda projevu a co by už mohlo být trestným činem?

Samozřejmě nebudu malovat nějakou hraniční čáru, to si musí každý ve své hlavě srovnat sám, aby poznal, co je ještě kultivovaným politickým projevem. My nechceme v žádném případě vyvolat dojem, že aktivisticky nastavujeme nějakou hranici mezi svobodou slova a protiprávností takového jednání.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

To musí učinit konkrétní orgány činné v trestním řízení, které v dané konkrétní věci, ke které jsou příslušné, to musí posoudit. Občané musí pochopitelně rozumným způsobem zvažovat kultivovaný projev svého politického názoru.

Vážou se tyto právní rámce na konkrétní komentáře na sociálních sítích či při demonstracích?

Samozřejmě, my jsme toto prohlášení směrovali na veřejné projevy, adorace, vychvalování té agrese. Opírali jsme se o zákon na ochranu míru a mezinárodní smlouvy, na určitý statut mezinárodního práva.

I právě pro tu právní složitost jsme se odhodlali k takovému kroku, který nemá být vnímán jako přepjatý aktivismus ze strany Nejvyššího státního zastupitelství nebo státní moci, aby směřoval k omezení svobody slova.

Ruské rodiny jsou v šoku. Vidí své blízké v ukrajinském zajetí

Evropa

Ta tady stále je, je zachována v plném rozsahu jako v minulosti. Ale právě s ohledem na rozjitřenou situaci, která budí emoce a vášně z obou táborů,  jsme na to chtěli upozornit.

Jak už jste upozorňoval, právní rozbor v této věci není jednoduchý. Bude se policie muset při vyšetřování opírat i o mezinárodní právo?

Určitě. Zejména ten druhý trestný čin, na který jsme upozorňovali, trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia, v sobě zahrnuje právě mezinárodní prvek. Je třeba, aby příslušné orgány pracovaly i s pojmem válka nebo válečný stav, válečný konflikt a podobně. To jsou prvky z mezinárodního práva.

Souvisí to i s šířením dezinformací?

To si myslím, že na tuto situaci úplně nedopadá. Pochopitelně, pokud by to šíření dezinformací v sobě zahrnovalo i jakési veřejné schvalování agrese, mohlo by být podřaditelné pod trestný čin. Ale touto cestou jsme nepřemýšleli a nemá to být obsahem našeho prohlášení.

Z prohlášení Nejvyššího státního zastupitelství
Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku. Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny osoby, aby se v této tíživé době neuchylovaly k veřejným projevům, které by překračovaly stanovená ústavní a zákonná omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám