Hlavní obsah

Odvedenec, 19 let. Rusové zveřejnili první jméno oběti z potopeného křižníku Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ozbrojené síly potvrdily příbuzným první oběť potopení křižníku Moskva, je jí 19letý odvedenec Andrej Cyvov, uvedl list The Guardian. Nezvěstných je však mnohem víc a jejich příbuzní marně pátrají po jejich osudu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od potopení křižníku Julija Cyvovová marně pátrala po osudu svého syna. V pondělí ji zatelefonovali z ministerstva obrany, že padl. „Bylo mu jen 19, byl odvedený,“ řekla Cyvovová.

„Nesdělili mi nic jiného, žádnou informaci, třeba kdy by mohl být pohřben,“ dodala plačící žena.

První záběry hořícího křižníku Moskva před jeho potopením

Válka na Ukrajině

„Jsem si jista, že není jediný, kdo umřel,“ konstatovala Cyvová.

Rusko nejenže neuvedlo celkový počet obětí, ale ani zraněných. Donedávna přitom tvrdilo, že se údajně celou posádku potopené vlajkové lodi černomořské flotily podařilo zachránit.

Lhali nám

Na osud námořníků z lodi se ptají i další příbuzní, mezi jinými i Dmitrij Škrebec, jehož syn pracoval na lodi jako kuchař a je veden mezi nezvěstnými.

„Řekli, že celá posádka byla evakuovaná. To je lež. Krutá cynická lež,“ uvedl Škrebec.

Stěžoval si také, že syn byl nasazen ve válce, i když byl v základní vojenské službě. „Odvedený, u něhož se nepředpokládá, že by viděl aktivní boje, je mezi nezvěstnými z akce,“ dodal.

Zničení křižníku Moskva je pro Kreml rána, míní experti

Zahraniční

Je to další důkaz, že Rusko nasazuje odvedence, nejen vojáky z povolání, což vyvolalo kritiku v zemi hned po zahájení invaze.

Škrebcova matka Irina řekla ruské nezávislé stránce Insider, že viděli 200 zraněných námořníků ve vojenské nemocnici na Krymu. „Dívali jsme se na každého popáleného kluka.“

Svého syna však nenašla. „Hledali jsme v Krasnodaru a všude jinde, volali jsme na každé místo, ale nemohli jsme ho najít,” konstatovala.

Obává se, že obětí může být výrazně víc. „Bylo tam jen 200 lidí a na palubě křižníku jich bylo přes 500. Kde jsou ostatní?“ ptala se Irina Škrebcová.

Zásah křižníku Moskva je trefou do černého. Rusy ponížil a oslabil

Evropa

Škrebcův otec ještě na sociální síti uvedl: „Byli jsme kontaktováni třemi rodinami z Jalty, Alupky a Petrohradu, jejichž děti jsou taky nezvěstné. Také odvedenci. Potřebujeme písemné odpovědi na naše otázky ohledně našich dětí.“

Po synovi pátrá i Uljana Tarasovová z Petrohradu, která na sociální síti napsala: „Můj syn Mark Tarasov je nezvěstný. Byl na palubě křižníku Moskva.“ Její vzkaz však zmizel. Podle jiné matky zemřelo asi 40 lidí.

Přeživší mlčí

Obavy měl i Eskander Džeparov, ale svého bratra Akbara nakonec uviděl na videozáběru zachráněných námořníků.

„Byli jsme velmi šťastní, když jsme ho uviděli na videu posádky ze Sevastopolu,“ řekl. Dále dodal: „Den po tragédii zavolal naší mámě a řekl jí, že je živý a v pořádku, že se o něj nemá obávat.“

Ruský křižník Moskva se potopil

Válka na Ukrajině

K osudu lodi se však Džeparov nevyjádřil.

„Neřekl nám, co se stalo, moc toho nepověděl. Volal nám z různých čísel. Je odvedený, vojenskou službu zahájil loni v červenci. Nikdy se neupsal (armádě jako profesionální voják),“ dodal Džeparovův bratr.

Reklama

Výběr článků

Načítám