Hlavní obsah

První záběry hořícího křižníku Moskva před jeho potopením

Na sociálních sítích se objevily snímky, které údajně zachycují ruský křižník Moskva, než se minulý týden potopil v Černém moři. Informují o tom například server The Moscow Times nebo stanice BBC. Obě média však upozorňují, že pravost snímků není potvrzena. Mluvčí Kremlu uvedl, že záběry viděl, ale že jejich pravost nemůže potvrdit.

Foto: Twitter/Euromaidan Press

Záběry na hořící křižník

Článek

Dvě fotografie a video s nízkým rozlišením pořízené z různých úhlů ukazují velkou válečnou loď – zřejmě Moskvu – zahalenou kouřem, jak se na moři naklání na jednu stranu, píše The Moscow Times.

Pořízeny jsou zjevně z nedalekého plavidla. Snímky hořící válečné lodi se podle BBC objevily na účtu Osinttechnical, který se zabývá analýzou otevřených válečných dat. Vzápětí se rozšířily.

„Nemohu ověřit pravost, ale jde o křižník typu Slava a já si nemyslím, že by některý z nich byl takto zničen,“ napsal autor. Zároveň však poznamenal, že fotografie je datována 15. dubna, zatímco ruské ministerstvo obrany informovalo o potopení křižníku 14. dubna večer.

„Ano, záběry jsme skutečně viděli, ale nakolik jsou autentické a pravdivé, nemůžeme říct,“ reagoval podle BBC mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Pokud se prokáže, že snímky jsou autentické, budou to první záběry poškozeného křižníku, podotýkají The Moscow Times.

Od potopení křižníku Moskva u pobřeží Ukrajiny úřady zveřejnily jen málo podrobností o tom, co se s touto vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily stalo.

Rusko tvrdí, že se plavidlo potopilo v rozbouřeném moři během snahy odtáhnout ho do přístavu po explozi a požáru munice na palubě. Ukrajinští představitelé uvedli, že loď zasáhly ukrajinské protilodní střely Neptun. Američtí představitelé se přiklánějí spíše k ukrajinské verzi.

Zničení křižníku Moskva je pro Kreml rána, míní experti

Zahraniční

Rusko také uvádí, že celá posádka byla bezpečně evakuována, a v sobotu zveřejnilo video, na kterém je podle něj část osazenstva lodi. Nezávislý ruský list Novaja gazeta Evropa nicméně s odvoláním na matku jednoho z členů posádky informoval, že při potopení křižníku mohlo zahynout na 40 ruských vojáků a další se pohřešují nebo jsou zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám