Hlavní obsah

Rusové skončili stahování vojsk od Kyjeva, tvrdí Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko už dokončilo stažení všech svých vojsk z oblasti kolem Kyjeva, v níž se ruská armáda pohybovala od začátku invaze. Uvedl to ve středu Pentagon. Předpokládá, že ruská armáda se nyní zotaví a pak bude znovu poslána na Ukrajinu.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Opuštěný ruský tank u ukrajinské vesnice Nova Basan

Článek

Zatímco Rusko označuje ústy svého mluvčí Dmitrije Peskova stažení vojsk od Kyjeva za gesto dobré vůle, ukrajinská strana tvrdí, že ruská armáda byla vytlačena tou ukrajinskou.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu stahování z oblasti avizoval na konci března. Rusové se prý nyní budou soustředit na hlavní cíl operace, tedy „osvobození Donbasu“. Ukrajina už obyvatele tohoto území vyzvala k evakuaci, protože očekává hlavní nápor bojů právě tam.

Malé drony Switchblade

Představitel Pentagonu, který o dokončení stahování informoval, podle Reuters také potvrdil, že do vlasti se brzy vrátí skupina Ukrajinců absolvující v USA výcvik v ovládání amerických dronů Switchblade, které se Američané rozhodli Ukrajincům poskytnout.

Z bayraktarů se stává trvalý trn v ruském oku

Zahraniční

Ukrajinská armáda v bojích s ruskými jednotkami efektivně využívá bezpilotní letouny, především turecké drony Bayraktar. Americký switchblade je proti nim menší a funguje jednorázově.

„(Jsou to) malé bezpilotní letouny vystřelované z trubice, které podle expertů dokážou způsobit významné škody. Drony mají čepelovitá křídla, jež se rozevřou, jakmile je zařízení vypuštěno,“ vysvětloval v březnu list The Washington Post. Zařízení je podle výrobce schopné samo se k cíli navést, a případně jej i sledovat; při nárazu pak exploduje přepravovaná munice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám