Hlavní obsah

Z bayraktarů se stává trvalý trn v ruském oku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké drony Bayraktar TB2 (Vlajkonoš) se staly rozdílovým hráčem v několika konfliktech. Ve všech – ať už v Sýrii, Libyi, či v Náhorním Karabachu – přitom stály proti ruským ozbrojeným silám nebo jejich spojencům. Nejinak je tomu ve válce na Ukrajině, kde je jejich cílem opět ruská armáda.

Foto: Foto ČTK/AP – Efrem Lukatsky

Turecký dron Bayraktar TB2 na Dni nezávislosti v srpnu 2021.

Článek

Marketingová příležitost

Bayraktary provádějí smrtící údery proti ruským vojenským konvojům, tankům, obrněným vozidlům či protiletadlovým systémům a podle Gabriela Toola z americké nadace EMET jsou ukrajinskou nadějí na udržení nějaké formy vzdušných sil, když padla potenciální dohoda o stíhačkách MiG-29 z výzbroje několika členských zemí NATO.

Putin zvažuje použití chemických zbraní na Ukrajině, uvedl Biden

Válka na Ukrajině

Pro turecký obranný průmysl a společnost Baykar, která drony vyrábí, jsou boje na Ukrajině ideální marketingovou příležitostí. Svět je svědkem toho, jak bayraktary „odolávají armádě vyslané supervelmocí“. Proto Ukrajinci dostali 2. března další dodávku obsahující 24 bezpilotníků s kompletním vybavením včetně střeliva. Ruské skřípání zubů Turci mírnili prohlášeními, že „jde o obchod soukromé firmy“ a že „nejde o pomoc“, ale že bezpilotníky si Ukrajina zaplatila.

Bayraktar. Postrach pro ruskou techniku na Ukrajině

Evropa

„Není to jediná země, která si bayraktary kupuje. Na naše drony se teď stojí fronta,“ poznamenal Yavuz Selim Kıran, náměstek tureckého ministra zahra­ničí.

Pokud Turecko nepodlehne ruskému tlaku a zůstane ochotné pokračovat v prodeji bayraktarů ukrajinské armádě, může to podle EMET pomoci jejímu úsilí odolat ruské invazi.

Rusové se bojí létat nad Ukrajinou, střely raději odpalují zpoza hranic

Evropa

„A pokud ne, Polsko má podobnou flotilu TB2, která by mohla být za určitých okolností převedena do ukrajinských služeb,“ uzavírá Toole s tím, že tento převod by s největší pravděpodobností nebrzdily žádné podmínky podobné těm, jimiž si prodej ruských stíhaček MiG-29 „opentlila“ Moskva.

Úspěchy v poli

Březen 2020: Turecké drony Bayraktar TB2 pomohly chránit Idlíb a zabránit silám podporovaným Ruskem v dobytí poslední provincie v Sýrii ovládané povstalci.
Červen 2020: Bayraktary ve službách turecké armády posunuly rovnováhu sil v Libyi a rozbily obléhání metropole Tripolisu, na niž útočil Rusy podporovaný polní maršál Chalífa Haftar za pomoci soukromé Vagnerovy armády s vazbami na Kreml.
Listopad 2020: Turecké drony používané armádou Ázerbájdžánu ve válce o Náhorní Karabach umožnily rychlou porážku Arménie podporované Ruskem a jeho ozbrojenými silami.
Únor 2022: Bayraktary poprvé nasazeny proti pravidelné ruské armádě. Podle ukrajinských zdrojů se projevily jako velmi účinné.

Reklama

Výběr článků

Načítám