Hlavní obsah

Rusové obsadili Slavutyč, do davu demonstrantů házeli omračující granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavutyč

Ruské okupační jednotky se zmocnily města Slavutyč. Místní obyvatelé vyšli na protest do ulic, vojáci je rozháněli omračujícími granáty a střelbou do vzduchu. Na sociální síti Telegram o tom v sobotu informoval velitel vojenské správy Kyjevské oblasti Oleksandr Pavljuk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští vojáci rozháněli protesty ve Slavutyči omračujícími granáty a střelbou do vzduchuVideo: Reuters

 
Článek

Ten dále napsal, že vojáci do Slavutyče vtrhli a obsadili městskou nemocnici. Zajali také starostu Jurije Fomičeva. Obyvatelé se v reakci na to shromáždili s ukrajinskými symboly na hlavním náměstí v centru města a provolávali „Běžte domů“ nebo „Sláva Ukrajině“. Okupanti pak ve snaze protestující rozehnat zahájili palbu do vzduchu a házeli do davu omračující granáty.

Starosta Fomičev v sobotu pozdě večer oznámil, že „Slavutyč je ode dneška pod okupací“, píše server listu Washington Post. Před třemi dny prý město dostalo od Rusů ultimátum, aby se vzdalo bez bojů. „Důrazně jsme naše město bránili,“ dodal starosta s tím, že tři lidé zemřeli.

Ruské síly odřízly Slavutyč od okolního světa už v pátek. Agentura Unian přitom informovala, že vyjet z města není možné. Problematické byly podle ní i dodávky potravin a humanitární pomoci.

Ve městě nacházejícím se na severu Ukrajiny žije zhruba 25 tisíc lidí, mnoho z nich jsou pracovníci odstavené jaderné elektrárny Černobyl. Tu ruští vojáci obsadili hned v první den invaze, tedy 24. února.

Pracovníci Černobylu mohou po třech týdnech elektrárnu opustit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám