Hlavní obsah

Ruskou armádu podkopává mezietnická nevraživost

Moskva

Ruská invaze na Ukrajinu fatálně poškodila vztahy nejenom mezi Moskvou a Západem, ale také mezi Moskvou a ruskou periferií, především pak mezi jednotlivými etnickými skupinami. Ve své analýze to píše konzervativní americký think-tank Jamestown Foundation.

Čečenští vojáci v bitvě o Mariupol

Článek

Na konci dubna vydalo Hlavní zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany (GUR) prohlášení o přestřelce mezi ruskými jednotkami ze sibiřské republiky Burjatsko a čečenskými bojovníky Ramzana Kadyrova. K přestřelce došlo v obci Kyselivka v okupované Chersonské oblasti a vztaženo do ní bylo až 100 vojáků.

„Příčinou mezietnického konfliktu je neochota Burjatů přejít do ofenzívy a 'nerovnost' jejich poměrů ve srovnání s Čečenci,” uvedla tehdy GUR.

Ruská armáda utrpěla devastující ztráty mezi nižšími důstojníky, míní Britové

Evropa

Čečenci, přezdívaní ukrajinskou armádou „tiktokoví vojáci”, totiž nikdy nechodí do první linie, vždy zůstávají v týlu. Podle Ukrajinců je jejich úkolem v podstatě donutit ostatní jednotky k postupu vpřed. Na ty, kdo by se snad jen pokusili z boje ustoupit, nemilosrdně střílí.

Menšiny jsou potravou pro děla

Analytici z Jamestown Foundation soudí, že chudým válečníkům z Burjatska bude nepochybně vadit i skutečnost, že si Čečenci uzurpují většinu kořisti pro sebe.

Musím se dostat pryč, náhrada není, nikdo sem nechce, říká ruský voják v odposlechu

Evropa

Třecí plochy mezi těmito dvěma skupinami mohou být způsobeny i tím, že před téměř třemi desetiletími bojovaly na opačných stranách – v Čečenské válce.

Burjati se rovněž účastnili války na Donbase, která začala v roce 2014. Zásadní roli tehdy hrála například 37. samostatná gardová motostřelecká brigáda se sídlem na Dálném východě, poznamenává think-tank. Ta se účastní i letošní ruské invaze.

Asi po měsíci války musela mezi svými řadami řešit případ vzpoury, když  kvůli velkému počtu obětí jeden z nespokojených vojáků  přejel svého velitele tankem.

Rusové bezostyšně přiznali, že kradou ukrajinské obilí

Válka na Ukrajině

Burjati nejsou jedinou etnickou menšinou, která vykazuje nepoměrně větší ztráty. Souvisí to s tím, že mladíky z chudých oblastí, kteří nemají moc jiných možností, jak si zajistit šanci na slibnější kariéru než narukovat, ruská armáda využívá jako takzvanou „potravu pro děla”.

„Kreml potřebuje k udržení své kampaně na Ukrajině neustále nabírat nové vojáky. Dosud se jeho úsilí soustředilo především na severní Kavkaz, Dálný východ a Sibiř. Vzhledem k tomu, že místní obyvatelé neprojevují přílišné nadšení pro válku Moskvy na Ukrajině, čečenské vedení stále častěji verbuje Nečečence, které cvičí a vysílá do konfliktní zóny,” píše v analýze Jamestown Foundation.

Rusové verbují chudé muže z odlehlých koutů země. Umírají na Ukrajině ve velkém

Válka na Ukrajině

Možná překvapivě zůstává ochota jít bojovat právě mezi Burjaty, Dagestánci a Osetinci. I u nich se to ale podle think-tanku změní, „čím více odvedenců se bude vracet domů v pytlích na mrtvoly”.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám