Hlavní obsah

Rusko obvinilo Ukrajinu z válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko, které 24. února napadlo Ukrajinu a od té doby proti ní vede útočnou válku, Ukrajince obvinilo z válečných zločinů. V pondělí zveřejněné předběžné závěry vyšetřovací komise podle serveru RT svědčí o tom, že se Ukrajinci dopustili „zločinů proti míru a lidskosti“.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Vyšetřovacího výboru Ruské federace Alexandr Bastrykin

Článek

Rusové tvrdí, že se jim podařilo zdokumentovat přes 1300 válečných zločinů 92 ukrajinských velitelů a jejich podřízených.

Předseda Vyšetřovacího výboru Ruské federace Alexandr Bastrykin zločiny charakterizoval jako „zločiny proti míru a bezpečnosti lidstva“, tak jak je definoval návrh mezinárodního kodexu z roku 1996.

Ukrajinský soud poslal do vězení další ruské vojáky za střílení na civilisty

Válka na Ukrajině

„Celkem jsme identifikovali 220 podezřelých včetně vysoce postavených velitelů ukrajinské armády a velitelů vojenských jednotek, jež střílely na civilisty. Nevztahuje se na ně promlčení,“ oznámil Bastrykin.

Po 96 obviněných už Rusové vyhlásili pátrání, respektive je zařadili na seznam hledaných osob.

Válečné zločiny: už desítky svědectví

Válka na Ukrajině

Obviňují i cizince

Uvedených zločinů se měli Ukrajinci podle vyšetřovatele Bastrykina dopustit na území proruských separatistických státních útvarů Doněcká a Luhanská republika (DLR a LLR). „Intenzivně ostřelují DLR a LLR. Brutálně a cynicky cílí na mírumilovné obyvatele a civilní infrastrukturu, včetně dětských institucí,“ uvedl.

Celkem Rusové hovoří o sedmi tisících zasažených civilních cílech na území separatistických republik včetně škol a školek, přičemž postižených civilních obětí má být 91 tisíc. Kromě Ukrajinců z nich obviňují také zahraniční bojovníky, konkrétně občany Británie, Spojených států, Kanady a Gruzie.

Ukrajinci již dříve z válečných zločinů obvinili Rusko. Za dobu trvání konfliktu bylo zdokumentováno velké množství ruských úderů proti civilnímu ukrajinskému obyvatelstvu. Moskva trvá na tom, že útočí pouze na vojenské cíle, a to navzdory důkazům svědčícím o opaku. Kremelská propaganda tvrdí, že Rusko Ukrajinu osvobozuje od údajně nacistického režimu v Kyjevě.

Ruské válečné zločiny na Ukrajině označí Sněmovna za genocidu, avizoval Výborný

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám