Hlavní obsah

Ruské válečné zločiny na Ukrajině označí Sněmovna za genocidu, avizoval Výborný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme připraveni přijmout usnesení, že činy, které na Ukrajině páchají ruští vojáci, lze označit za genocidu. Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný to řekl za vládní strany Spolu (ODS, KDU-ČSL a TO P09) a Piráty se STAN před úterním jednání Sněmovny. Reagoval tak na výzvu ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Marek Výborný (KDU-ČSL) na schůzi Sněmovny

Článek

„To, co se děje na Ukrajině, je genocida, jsou to válečné zločiny. A to nemusím mluvit jenom za KDU-ČSL, ale za celou koalici. Pojmenováváme to tak od momentu, kdy Rusko zahájilo agresi a válku vůči Ukrajině. Jsme na (přijetí usnesení o genocidě) připraveni,“ uvedl Výborný za vládní strany.

Zdechovský: KDU-ČSL musí zamakat, nebo z ní bude jen moravská strana

Domácí

Z časových důvodů se to podle něj ale bude řešit nejdříve po víkendu. „Jednoznačně ale usnesení podporujeme, jeho návrh přinesu na jednání K5, abychom mohli příští týden toto téma otevřít. A tím jasně řekneme, že Poslanecká sněmovna považuje ruské činy za genocidu a válečný zločin,“ doplnil lidovec.

Téma otevřel na víkendovém sjezdu lidovců ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis, který požádal nejen přítomné poslance, ale i senátory, aby český parlament uznal zločiny ruského vojska na Ukrajině za genocidu, jak to již přijali v Estonsku a Lotyšsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám