Hlavní obsah

Ukrajinský soud poslal do vězení další ruské vojáky za střílení na civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poltava

Poltavský soud v úterý odsoudil dva příslušníky ruské armády k 11 letům a šesti měsícům vězení za ostřelování civilních oblastí Charkova. O rozsudku informoval server Ukrajinska pravda. Soud je shledal vinnými z porušení válečného práva a zvyklostí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský soud poslal do vězení další ruské vojáky za střílení na civilistyVideo: Reuters

 
Článek

Oba Rusové sloužili v Murmanské oblasti. Alexandr Bobykin byl řidič odpalovacího raketového systému Grad a Alexandr Ivanov byl střelcem stejného bojového vozidla, píše Ukrajinska pravda.

Foto: Nexta/Twitter

Odsouzení ruští vojáci

Čelili obžalobě z porušení válečného práva a zvyklostí, prokuratura pro ně žádala nejvyšší možný trest 12 let. Muži u soudu přiznali vinu, oba svých činů litovali.

Žoldáci z Vagnerovy skupiny jdou před soud kvůli mučení a vraždění

Válka na Ukrajině

Vojáci se v únoru účastnili cvičení v ruské Bělgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Tam se jejich jednotka dozvěděla o propuknutí války. Systémy Grad umístili zhruba pět kilometrů od hranic Ukrajiny, na jejíž území mířili, popisuje Ukrajinska pravda dění z konce února.

Při útocích v Charkovské oblasti byly zničeny mimo jiné obytné domy a také veterinární škola.

Rusové ostřelovali lidi ve frontě na chleba, nejméně 10 mrtvých

Válka na Ukrajině

Podle dostupných informací útočníci věděli, že střílí na civilní cíle. Vojáci se po ukrajinském protiútoku tři dny ukrývali, než byli zajati.

Minulý týden uložil soud v Kyjevě doživotní trest jednadvacetiletému ruskému seržantovi Vadimu Šišimarinovi, kterého shledal vinným ze spáchání válečného zločinu. Podle verdiktu Šišimarin 28. února ve vsi Čupachivka na severovýchodě Ukrajiny na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Ukrajince.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám