Hlavní obsah

Válečné zločiny: už desítky svědectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českém vyšetřování zločinů na Ukrajině se podílí speciální tým Národní centrály proti organizovanému zločinu. V té souvislosti kriminalisté provedli již několik desítek výslechů. Právu to potvrdil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Masový hrob v ukrajinské Buči.

Článek

„Aktuálně jsme zejména v procesu identifikace přímých svědků, do současné doby proběhlo řádově několik desítek výslechů,“ uvedl mluvčí. Počet vyslýchaných bude podle něj narůstat v souvislosti se spuštěním speciálního online dotazníku, kde se případní svědci budou moci přihlásit.

Policie momentálně dokončuje dílčí technické zajištění celé webové stránky. „V prvopočátku bude stránka obsahovat základní informace k válečným zločinům, informace pro potenciální svědky, do budoucna určitě bude obsahovat i odpovědi na nejčastější otázky spojené s poskytnutím svědectví,“ popsal Ibehej.

Zločince ze zmasakrované Buče usvědčuje i milostný dopis

Válka na Ukrajině

Hlavním pak bude samotný dotazník obsahující základní informace k osobě tak, aby ji mohli kontaktovat policisté, včetně základních informací k incidentu, události či přímo zločinu, kterého by se svědectví týkalo.

Vyšetřováním válečných zločinů se v Česku zabývá dvacítka policistů, přičemž tento tým může být podle potřeb ještě více rozšířen. „Primárním zájmem jsou v současné době potenciální svědci nacházející se na území ČR. Cílem je identifikovat přímé, resp. očité svědky událostí, přičemž se nemusí jednat pouze o uprchlíky z Ukrajiny,“ uvedl Ibehej.

Nelze podle něj vyloučit, že v rámci šetření konkrétních zločinů bude v budoucnu nutné vyslechnout i svědky na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám