Hlavní obsah

Raketový útok byl odvetou za Bidenovu návštěvu Polska, tvrdí starosta Lvova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov/Kyjev

Ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže podezřelé z podílu na přípravě ruského raketového útoku na město a ze špionáže. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura AP. Podle starosty Lvova byl útok odvetou za návštěvu amerického prezidenta Bidena v Polsku, poblíž hranic s Ukrajinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Lvovem se po bombardování vznáší hustý dýmVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinští vojáci u města Avdivka tvrdí, že zde Rusové použili zakázanou munici s fosforem. Informaci nebylo možné ověřit. Objevily se zprávy, že ukrajinské síly znovu dobyly řadu menších měst po celé zemi.

Foto: Profimedia.cz

Kouř nad městem Lvov po ruském útoku.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na Facebooku k aktuální situaci napsal, že ve městě Popasna v Luhanské oblasti na východě země ruské jednotky kvůli špatné komunikaci ostřelovali z minometů vlastní pozice. Štáb rovněž informoval o pohybu kolon, které se snaží dodat ruským jednotkám chybějící výzbroj a výstroj. Kolonu ze vzduchu kryjí vrtulníky.

Lvov zasáhly další ruské rakety. Jen 75 kilometrů od Polska

Válka na Ukrajině

Logistické problémy Rusů

Rusko podle ukrajinského velení nadále nepostupuje podle vytyčených plánů a má logistické problémy. Přiznává mu však „částečný úspěch v některých směrech“.

Ve Lvově hlídka zadržela muže, který sbíral informace o pohybu ukrajinské armády a fotografie kontrolních stanovišť a posílal je na ruská telefonní čísla.

Lvov na západě Ukrajiny v sobotu večer opakovaně zasáhly ruské střely, zranily přinejmenším pět lidí, poškodily infrastrukturu a zapálily sklad paliv. Lvov má přes 700 000 obyvatel a je jedním z měst, kam prchají obyvatelé z boji zasažených oblastí na východě Ukrajiny a z Kyjeva.

Záběr jedné z raket, která dopadla ve Lvově.

Lvovem v sobotu otřásly tři silné výbuchy.

„Nic podobného jsem ještě nezažil. Je strašné představit si, co se děje na východě,“ řekl zpravodaji BBC čtyřiadvacetiletý Volodymyr, kterého nálet zastihl v práci v jedné lvovské restauraci. Město, kam prchají uprchlíci z jiných oblastí Ukrajiny, nadále pokládá za bezpečné. BBC dodala, že to není poprvé, co Rusové zaútočili na sklady paliv.

Zásahy poškodily infrastrukturu a zapálily sklad paliv. Hasiči pokračují v hašení, na místě zasahují záchranáři. Obytné domy nebyly zasaženy, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu.

„Sobotními údery chtějí agresoři pozdravit prezidenta Bidena, který je právě v Polsku. Lvov je jen 70 kilometrů od polských hranic a myslím, že svět musí pochopit, že hrozba je velmi velmi vážná,“ řekl starosta Lvova Andrij Sadovyj citovaný na stránkách zpravodajské stanice BBC.

Biden: Bude to dlouhý boj, ale budeme bránit každý centimetr

Válka na Ukrajině

Šéf Bílého domu během setkání s ukrajinskými uprchlíky označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „řezníka“. Podle Bidena udělal zahájením války „strategickou chybu a přepočítal se“, když čekal, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat s otevřenou náručí.

Kreml varoval i před případným dalším postupem na Západ. „Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států,“ prohlásil Biden.

Během svého proslovu nicméně šéf Bílého domu ujistil Rusy, že je „nepovažuje za nepřátele“. Podle něj je invaze na Ukrajinu dílem Kremlu. „Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,“ podotkl Biden.

Ukrajinské síly dobývají města zpět

Ukrajinské síly znovu dobyly řadu menších měst po celé zemi, zejména v Záporožské a Sumské oblasti, píše The Kyiv Independent. V Záporoží podle listu pokračují tvrdé boje.

Americká stanice CNN uvedla, že ověřila několik videozáznamů, na nichž je vidět, že ukrajinské jednotky mají opět pod kontrolou řadu vesnic v Sumské oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám