Hlavní obsah

Putine, Haag na tebe čeká. V Evropě se objevují vzkazy na podporu Ukrajiny

Nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajině vyjádřili v uplynulých dnech i někteří evropští pouliční umělci. V Německu či Litvě se objevily obří nápisy a malby na podporu Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putine, Haag na tebe čeká a další obří vzkazy se objevily na veřejných místech v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Například v Německu skupina 70 lidí z iniciativy Luedenscheid nanesla na 300 metrů dlouhý uzavřený most na dálnici A45 tři tuny barvy. Nápis na mostě určeném k demolici, který v překladu znamená „nechte nás stavět mosty”, má vyjadřovat solidaritu s ukrajinským lidem.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

„Chceme, aby se vzkaz dostal k lidem na Ukrajinu, aby věděli, že na ně myslíme a angažujeme se kvůli nim,” uvedli autoři obřího nápisu, který má symbolizovat spojení mezi národy.

Nápisy odsuzující ruskou agresi se objevily i v Litvě. Na silnici před ruským velvyslanectvím ve Vilniusu se objevil jasný vzkaz, na kterém se podílel i starosta města: „Putine, Haag na tebe čeká”.

Šišková: Kyjevští kolegové mají krabici důkazů k Haagu

Domácí

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan ve středu oznámil, že už zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině. Informoval o tom server BBC.

Anketa

Jste pro, aby ruský prezident Vladimir Putin stanul před Mezinárodním trestním soudem v Haagu?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 25884 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám