Hlavní obsah

Putin se možná izoluje a vyhodil nebo zavřel některé své poradce, řekl Biden

– Washington/Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se zřejmě izoluje od svého okolí a USA spatřují náznaky toho, že vyhodil nebo zavřel do domácího vězení některé své poradce, řekl ve čtvrtek novinářům americký prezident Joe Biden.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Biden během sobotního projevu při návštěvě polské Varšavy

Článek

Poznamenal, že je zároveň skeptický ohledně toho, zda Rusko skutečně stahuje svoje jednotky od Kyjeva, jak řeklo před několika dny.

Mluvčí Pentagonu John Kirby pak uvedl, že se Rusko zjevně začíná soustředit na ovládnutí Donbasu, USA však chtějí, aby hranice Ukrajiny zůstaly stejné jako před vypuknutím konfliktu.

„Zdá se, že se izoluje a jsou náznaky toho, že vyhodil nebo zavřel do domácího vězení některé svoje poradce,“ řekl Biden na závěr tiskové konference o cenách ropy.

Biden odmítl, že by vyzýval ke změně režimu v Rusku. Nemůže zůstat u moci, řekl o Putinovi

Válka na Ukrajině

„Ale nechci na to v tuto chvíli moc sázet, protože nemáme zase tolik jasných důkazů,“ dodal.

„Jsem skeptický,“ řekl pak ohledně prohlášení Ruska o stahování svých vojsk z okolí ukrajinské metropole.

Rusko pokračovalo v bombardování Kyjeva, ačkoliv před dvěma dny po jednáních s Ukrajinou prohlásilo, že tam, i u města Černihiv, výrazně omezí operace.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Podle mluvčího Pentagonu Kirbyho se Moskva zřejmě začíná soustředit především na boje ve východoukrajinském regionu Donbas.

Poznamenal také, že desítky kilometrů dlouhý konvoj ruských vojenských vozidel, který se na začátku měsíce blížil k ukrajinské metropoli, se již zřejmě rozpustil.

„Ani nevím, jestli ještě vůbec existuje. Nikdy skutečně nesplnil svou misi,“ řekl Kirby o koloně, která byla nejprve vnímána jako výrazná hrozba pro Kyjev, následně se však zastavila kvůli logistickým potížím a stala se spíše symbolem neúspěchů, s nimiž se ruská armáda při invazi potýká.

Biden: Bude to dlouhý boj, ale budeme bránit každý centimetr

Válka na Ukrajině

„Chceme suverenitu Ukrajiny, celou její suverenitu, její hranice respektovány tak, jak vypadaly před koncem února,“ řekl také Kirby.

Reklama

Výběr článků

Načítám