Hlavní obsah

Pronajatá letadla, která si Rusko přivlastnilo, zřejmě budou muset zaplatit pojišťovny

Nový ruský zákon, díky kterému si mohou ruské aerolinky registrovat pronajatá letadla jako vlastní, může leasingovým firmám paradoxně pomoci. Ačkoliv svá letadla už pravděpodobně nikdy nezískají zpět, mohou v takovém případě uplatnit pojištění. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Leasingová společnost Air Lease Corp je toho názoru, že na svá Ruskem zabavená letadla může uplatnit nárok na pojistné plnění. Důvodem je právě nová legislativa, již ruský prezident Vladimir Putin začátkem týdne podepsal.

„Zákon pomáhá v otázce pojištění, neboť poukazuje na záměr zabavit majetek, což je, myslím si, zásadní aspekt našeho pojištění proti válečnému riziku,“ řekl ve středu výkonný předseda Air Lease Corp Steven Udvar-Házy.

Zahraniční leasingové společnosti měly před vypuknutím války na Ukrajině v Rusku celkem 515 letadel. Evropské firmy musely v důsledku západních sankcí svá letadla z Ruska stáhnout do 28. března. Ve většině případů se jim to ale dosud kvůli neochotě ruských úřadů spolupracovat nepodařilo.

Putin rozhodl, že pronajatá letadla mohou ruské aerolinky jejich vlastníkům ukrást

Válka na Ukrajině

Letadla už z Ruska zřejmě nikdo nedostane

Evropská komise společně s regulačními úřady sice pracuje na tom, aby leasingové firmy dostaly svůj majetek zpět, příliš pravděpodobná varianta to ale podle evropské komisařky pro dopravu Adiny Văleanové není.

„Snažíme se udělat maximum. Ale abych byla upřímná, nemáme v to moc důvěru, protože když čelíte takovému hrubému chování ze země, jako je Rusko, tak je těžké říci, jaký bude výsledek,“ přiznala Văleanová v úterý na půdě Evropského parlamentu.

Rusko marně shání náhradní díly do letadel, i Čína ho odmítla

Válka na Ukrajině

Stroje za téměř čtvrt bilionu

Zbylé stroje, které v Rusku zůstaly, mají podle letecké poradenské společnosti Ishka hodnotu 10,3 miliardy dolarů (zhruba 234 miliard korun). Největší leasingová firma na světě AerCap už podle zdrojů serveru The Insurer svým pojišťovnám nahlásila ztrátu ve výši kolem jedné miliardy dolarů.

Pokud by nastal ve vyplácení pojistek problém, tak leasingovým společnostem pomohou podle finančního ředitele Air Lease Corp Gregoryho Willise vlády USA nebo Evropské unie. „Dokážu si snadno představit, že vláda v určitém okamžiku zakročí, jako to udělala i v minulosti,“ řekl Willis během konference J.P. Morgan Industrials.

Opačného názoru je ale analytička americké poradenské investiční společnosti Cowen Helane Beckerová. „Velcí západní pronajímatelé by měli být schopni zvládnout situaci bez vládní podpory,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám