Hlavní obsah

Praha předala záchranářům na Ukrajině šest vozidel

Praha

Hlavní město Praha předalo záchranářům na Ukrajině celkem šest vozidel, která doposud sloužila u pražské záchranky. Kromě tří mercedesů, ve kterých jezdily k případům posádky s lékařem, poslala česká metropole na Ukrajinu velkokapacitní speciál Atego a dvě sanitky původně určené pro repatriační cesty.

Odjezd sanitek darovaných na UkrajinuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Vozidla vyjela ve čtvrtek z areálu na pražské Kundratce a na Ukrajinu je převezli členové Českého červeného kříže.

„Na Ukrajinu zamířila tři terénní SUV Mercedes Benz 280 CDi. V Praze s nimi jezdí lékařské posádky. Dále jsme předali dva repatriační vozy. Říkáme jim 'bydlíky', protože by se v nich klidně dalo bydlet. Tyto vozy jsou koncipované tak, aby sloužily při převozu pacientů na delší vzdálenosti nebo poskytovaly zázemí zdravotníkům při různých akcích. V posledních letech s nimi jezdily po Praze hlavně týmy, které prováděly odběr vzorků pro testování na covid-19," uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Pražské městské části dostanou 106 milionů korun na pomoc uprchlíkům, schválil magistrát

Domácí

„Šestým a posledním vozem je velkokapacitní speciál Atego. Za těch deset let, co ho máme, bylo Atego snad u všech mimořádných událostí, ať už to byly dopravní nehody, nebo požáry. Poradí si s kdejakým terénem, pamatujeme třeba jak projelo rozoraným polem při autobusové havárii u Horoměřic. Zvládne jistě i troskami pokrytá ukrajinská města. Transportovat se jím dá navíc hned několik pacientů najednou,” dodal Poštová.

Nemůžu jen sedět doma, říká medička. Na pražském nádraží se spolužáky ošetřuje uprchlíky

Domácí

Ve všech případech se jednalo o starší vozidla, u kterých již pražská záchranka plánovala nahrazení vozy novými. Například velkokapacitní speciál Atego sloužil u pražských záchranářů 11 let.

Za tu dobu s ním záchranka zasahovala u 800 mimořádných událostí, mezi které patřily požáry, hromadné nehody, nebo zdravotní potíže u většího počtu dětí na dětských táborech.

V Praze zůstane novější velkokapacitní speciál Fénix, ke kterému záchranka plánuje pořídit ještě další vozidlo. Mimo to pražská záchranná služba disponuje záchranářským kamionem, kterému se říká Golem.

Prouza: Ukrajinky se uplatní ve zdravotnictví, hotelech a zastanou i mužskou práci

Válka na Ukrajině

„K tomu všemu přidáváme ukrajinským záchranářům ještě 20 elektrocentrál, které poslouží pro výrobu elektrického proudu pro případ výpadků v běžné síti.

Všechno, co zamíří na Ukrajinu, je plně provozuschopné a spolehlivé. Jsme přesvědčení, že vliv této pomoci na poskytování péče našim pacientům bude v Praze zcela minimální a počítáme s tím, že automobily budou ve vozovém parku postupně nahrazeny,” dodala mluvčí.

Foto: Novinky

Odjezd sanitek darovaných na Ukrajinu

Reklama

Výběr článků

Načítám