Hlavní obsah

Potopení křižníku Moskva: Rusko poprvé přiznalo ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při potopení ruského křižníku Moskva zemřel jeden námořník a dalších 27 se jich pohřešuje, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Dalších 396 členů posádky se podle něj z plavidla podařilo evakuovat. Je to poprvé od tohoto incidentu, co Rusko přiznalo ztráty.

Foto: Twitter/Euromaidan Press

Záběry na hořící křižník

Článek

„Zahynul námořník a 27 dalších členů posádky se pohřešuje,“ uvedlo v pátek ministerstvo v prohlášení a ujistilo, že rodinám a blízkým poskytuje veškerou potřebnou podporu.

Od potopení křižníku Moskva u pobřeží Ukrajiny 14. dubna úřady zveřejnily jen málo podrobností o tom, co se s touto vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily stalo.

Zkázu křižníku Moskva předpověděly děti v sovětském animovaném filmu

Koktejl

Rusko tvrdí, že se plavidlo potopilo v rozbouřeném moři během snahy odtáhnout ho do přístavu po explozi a požáru munice na palubě. Ukrajinští představitelé však uvedli, že loď zasáhly ukrajinské protilodní střely Neptun. Američtí představitelé se přiklánějí spíše k ukrajinské verzi. Tvrzení ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Kapitán potopení Moskvy zřejmě nakonec přežil

Válka na Ukrajině

Rusko také uvádělo, že celá posádka byla bezpečně evakuována, a minulý týden zveřejnilo video, na kterém je podle něj část osazenstva lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám