Hlavní obsah

Kapitán potopení Moskvy zřejmě nakonec přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán Anton Kuprin zřejmě přežil potopení křižníku Moskva, i když ukrajinská média s odkazem na ruské ministerstvo obrany informovala o jeho smrti. Ruská mutace BBC uvedla s odvoláním na Novuju Gazetu, že se objevil na defilé zachráněných námořníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádku potopeného křižníku Moskva přijal šéf ruského námořnictva Video: Reuters

 
Článek

První část videa ovšem byla bez zvuku. Důvodem má být, že při nástupu zazní hlášení, kolik je přítomných a v jakých hodnostech a kolik naopak nepřítomno. Kvůli tomu nelze zjistit počet obětí a zraněných. Na záběrech zveřejněných agenturou Reuters nelze tohoto muže identifikovat.

List The Daily Telegraph napsal, že není jasné, kdy byl nástup nafilmován.

Ukrajinská média tvrdila, že kapitán zemřel, a dokonce uváděla citaci z údajného prohlášení ruského ministerstva obrany: „Ministerstvo je zasaženo touto smutnou zprávou. Je obtížně to přijmout, sdílíme bolest s rodinou i lidmi sloužícími s Antonem.” Celé jméno však v tomto v ruských zdrojích nedohledatelném vyjádření chybí.

Experti spekulují, jestli kapitán opustil loď

Jasné není, proč se křižník nepodařilo zachránit. Rusko tvrdí, že se potopil, protože bylo moře rozbouřené. To však záběry nepotvrzují. Britští námořní experti, které oslovil list The Daily Telegraph, spekulují, že kapitán opustil loď příliš brzy.

Foto: Twitter/Euromaidan Press

Záběry na hořící křižník

Na palubě na záběrech už není nikoho vidět, nad čímž se pozastavil penzionovaný velitel hlídkové lodi britského námořnictva Tom Sharpe. Upozornil, že zadní plošina lodi sloužící pro přistávání vrtulníků je prázdná a ohněm nezasažená. Právě z ní by se přitom měla vést záchranná operace.

Odvedenec, 19 let. Rusové zveřejnili první jméno oběti z potopeného křižníku Moskva

Válka na Ukrajině

Také John Konrad, bývalý kapitán civilních lodí, řekl, že podle jeho odhadu kapitán opustil loď příliš brzy. Zdůraznil, že moře bylo klidné.

Za druhé světové války se přitom Američanům podařilo zachránit i velmi těžce poškozené lodě.

Zničení křižníku Moskva je pro Kreml rána, míní experti

Zahraniční

Posádka ale podle Sharpea mohla mít smůlu, pokud exploze vyřadila z provozu řídicí a komunikační systémy lodi. „V takovém případě už můžete jen loď opustit, víc už se dělat nedá,“ řekl.

Přibyl nezvěstný

Známo je jméno jedné oběti, kterou se stal 19letý odvedenec Andrej Cyvov, uvedl list The Guardian. Osud několika dalších námořníků je nejasný a počet nezvěstných, kteří původně měli přežít, roste.

Nově k nim přibyl podle BBC 21letý Sergej Grudinin. Ministerstvo obrany původně jeho matce Tamaře zavolalo, že její syn „je živý a zdravý a co nejdříve se s ní spojí”.

Pak jí ale zavolal zástupce velitele křižníku Pavol Vakula, že je Sergej  nezvěstný. Zavolala proto opět na ministerstvo obrany, které jí opět tvrdilo, že žije. Dosud se s ní však nespojil.

Dalším nezvěstným je podle serveru Nastojaščije vremja Leonid Savin, který byl odveden loni v červenci. Naposled se ozval před měsícem, kdy se doplňovala munice, a řekl, že je vše v pořádku.

Hned po potopení lodi se rodiče spojili s zástupcem velitele divize Alexejem Bugorským. Ten jim napřed řekl, že je živ a zdráv. O den později uvedl, že je bohužel nezvěstný. Volali do nemocnice, ale v seznamu pacientů jeho jméno nebylo.

Loď zřejmě zasáhly ukrajinské protilodní střely Neptun. Na záběrech hořící lodě je vidět otvor v trupu nad vodou, který má dovnitř vpáčené okraje. Kdyby explodovala munice, byly by okraje vyhnuté ven.

Reklama

Výběr článků

Načítám