Hlavní obsah

Čas denacifikovat Polsko, napsala ruská Pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Polsko se snaží vtáhnout svět do třetí světové války, napsala minulý týden ruská Pravda, která reagovala na návštěvu polského premiéra Mateusze Morawieckého a vicepremiéra Jaroslawa Kaczynského v Kyjevě. Moskvu pobouřilo volání po vyslání mírových sil na Ukrajinu. Autorka v textu označila Polsko za hyenu Evropy a pohrozila mu čtvrtým dělením. Uvedla, že by se mělo denacifikovat.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a šéf PiS Jaroslaw Kaczyński

Článek

Autorku článku Ljubov Stěpušovová v článku nazvaném „Hyena” Evropy Polsko vtahuje svět do třetí světové války, který vyšel den po návštěvě v Kyjevě, hlavně pobouřila Kaczynského slova, že je potřeba „mírová mise NATO, nebo, bude-li to možné, ještě lépe mise širšího mezinárodního společenství“.

Polský vicepremiér pro bezpečnost během návštěvy ruskou armádou ostřelovaného Kyjeva – jíž se 15. března účastnili také polský premiér Mateusz Morawiecki, slovinský premiér Janez Janša a český premiér Petr Fiala – uvedl, že tato mise působící na území Ukrajiny se souhlasem prezidenta a vlády nebude neozbrojená. Kaczynsky poznamenal, že v takovém případě bude mise z hlediska mezinárodní práva zcela v pořádku a nemůže být příčinou války.

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

Autorka to označila za lež, byť samo Rusko jednalo kolikrát přesně stejně. I do Sýrie poslalo své vojáky na základě žádosti syrského prezidenta Bašára Asada.

Podle ní by v tomto případě šlo o přímý vojenský konflikt mezi členskými zeměmi NATO a Ruskem, či přesněji řečeno s členy Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti ODKB, kterou kromě Ruska tvoří ještě Bělorusko, Kazachstán Kyrgyzstán, Tádžikistán a Arménie. Autorka přešla že Rusko spolu s ODKB nebylo schopné ochránit Arménii a Náhorní Karabach.

Polsko navrhne mírovou misi NATO na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Moskva opakovaně varovala, že pokud někdo bude podporovat Ukrajinu, zasáhne. Pohrozilo už útoky na zbraně dodávané ze Západu kyjevskému režimu a několikrát vypálilo rakety na základny v blízkosti polských hranic.

NATO se prý Ruska bojí 

Návštěva tří premiérů a Kaczynského u ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského měla na Západě velký ohlas a ukrajinský prezident ji ocenil. Ruský expert Sergej Jermakov ji ovšem vidí jinak.

Komsomolskaja pravda začala zveřejňovat informace o padlých ruských vojácích

Válka na Ukrajině

„Je to znak solidarity s kyjevským režimem, ale spíš to vypadá jako fraška,“ poznamenal. Podle něj NATO chápe, že odmítnutí ruských požadavků na zajištění bezpečnosti „vedlo ke krizi, které jsme svědky“. Pominul při tom však, že Ukrajinu napadlo Rusko.

Jermakov také zdůraznil, že „NATO nedalo najevo zájem pomoci těmi silami a prostředky, o které je žádná kyjevský režim“. „Nebude žádná bezletová zóna, protože se NATO oprávněně obává střetu s Ruskou federací,“ uvedl.

Biden pojede do Varšavy

Válka na Ukrajině

Jasně se snažil podlomit důvěru Ukrajiny v pomoc Západu.

Polsko jako hyena Evropy

Závěr článku pak přináší nehorázné útoky na Polsko, nesoucí se přesně v duchu vyjádření komisaře pro zahraniční politiku Vjačeslava Molotova, jenž po podepsání dohody s německým ministrem Ribbentropem označil Polsko za bastarda Versaillské smlouvy, který přestal existovat.

Návrh Polska na obchodní blokádu Ruska je nerealistický, myslí si Stanjura

Domácí

Velmi nepřesně třeba tvrdí, že Churchill označil Polsko po anexi Těšínska v roce 1938 za chamtivou hyenu Evropy. Údajnou chamtivost Polska dokládá tím, že Poláci vyhnali rudé od Varšavy a pak je zatlačili daleko za Cursonovu linii a získali části západního Běloruska, Ukrajiny a Vilno (Vilnius). Pak údajně Poláci zabíjeli rudoarmějce a na dobytých územích prováděli pogromy na Židy.

Článek dále tvrdí, že jméno dal Polsku Stalin a že Poláci jsou nevděční, protože Sověti mu dali část Německa, a ono pořád považuje Ukrajinu za svou kolonii.

Protože nyní podporuje „banderovský režim“ na Ukrajině, samo si tím říká o „denacifikaci“. Tou se Rusové zaklínají i při invazi na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám