Hlavní obsah

Komsomolskaja pravda začala zveřejňovat informace o padlých ruských vojácích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský bulvární deník Komsomolskaja pravda otiskuje příběhy padlých ruských vojáků na Ukrajině. V pondělí zveřejnil i vysoká čísla obětí, která však obratem stáhl s tím, že šlo o údajný hackerský útok. V úterý ale ve zveřejňování jmen obětí pokračoval.

Foto: repro krsk.kp.ru

Článek

Deník uvedl, že se v úterý Krasnojarském kraji konalo poslední rozloučení s mladším seržantem Andrejem Baranovem, který zemřel během operace na Ukrajině. Jeho smrt byla oznámena 10. března. Komsomolskaja pravda také v úterý uvedla, že byl posmrtně vyznamenán 34letý seržant Gleb Medvěděv z Birobidžanu.

List s odvoláním na místní úřady také informoval o smrti Sergeje Kašanského z Šarypovského okresu a o smrti dvou obyvatel Norilsku Egemberdiho Dombojeva a Eduarda Bělého. Dodal, že padl i Aleksandr Lazarenko a už 1. března padl i obyvatel Krasnojaru Vladislav Razumov. Už v pondělí informoval o smrti Dmitrije Kropačeva z Čeljabinské oblasti, který má pohřeb v úterý. U Kyjeva padl i další obyvatel stejné oblasti Nikita Birillo, kterého pohřbili v pondělí.

Ten den list uvedl na svých webových stránkách vyjádření ministerstva obrany, že během války zemřelo na Ukrajině už 9861 ruských vojáků Ruské federace a dalších 16 153 jich bylo zraněno. Článek následně stáhl s vysvětlením, že se jeho stránky staly obětí útoku hackerů. Zpráva je však stále dohledatelná.

Obrat v ruském přístupu k válce?

Zveřejňování obětí v silně prokremelském bulvárním listu ukazuje, že operace neprobíhá tak hladce, jak se plánovalo, a že ruskou veřejnost znepokojují vysoké počty obětí. To, jak velkou pozornost věnuje padlým, vyvolává i spekulace, jestli se nemění pohled na válku, kterou v samotném Rusku označují jako „speciální operaci“.

Polský list Gazeta Wyborcza dokonce zaspekuloval, jestli nejde o snahu připravit půdu na zbavení se prezidenta Vladimira Putina.

Prokremelský deník zveřejnil čísla padlých ruských vojáků. Po chvilce z webu zmizela

Válka na Ukrajině

Popisy hrdinských činů ruských vojáků a zločinů „neonacistů“  

Komsomolskaja pravda zprávami o jednotlivých obětech prokládá tendenční zpravodajství z války: například jak piloti vrtulníků Mil-Mi-28N Nočnyj ochotnik a Kamov Ka-52 Alligator ničí za tmy nepřátelskou obrněnou techniku a sklady zbraní a munice.

Jen za poslední den měli Rusové zničit sedm ukrajinských obrněných transportérů. Komsomolskaja pravda otiskla i rozhovor s pilotem alligatoru, který uskutečnil už 28 bojových letů a zničil údajně šest systémů protivzdušné obrany Buk M-1 i tři houfnice Msta B a čtyři sklady munic.

Aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

Kromě těchto materiálů z ministerstva obrany přinesl deník i výpověď ruského příslušníka PVO využívajícího systém Buk-M k ničení nepřátelských letadel a dronů a článek o tom, jak „ukrajinští neonacisté z pluku Azov zabili rodiče dvou dětí, aby se dostali z obklíčeného Mariupolu tak, že budou předstírat, že jsou jejich rodiče“.

Rusko statistiky obětí nedává

Ruské ministerstvo obrany dosud zveřejnilo jedinou bilanci obětí 2. března, kdy oznámilo, že zahynulo 498 vojáků a 1597 jich bylo zraněno. Byť šlo pravděpodobně o silně podhodnocený údaj, i takové číslo by vzhledem ke krátkému trvání konfliktu bylo dokladem naprostého debaklu ruské armády.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

Deník Ukrajinska pravda v úterý oznámil, že bylo zlikvidováno už 15 000 ruských vojáků a tisícovka je jich v zajetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám