Hlavní obsah

Podporují terorismus. Šéf turecké diplomacie zopakoval výhrady k rozšíření NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v sobotu v Praze zopakoval výhrady k rozšíření NATO o Finsko a Švédsko. Podle šéfa turecké diplomacie žadatelé o členství v Alianci podporují terorismus a přijímají restrikce vůči Turecku. Řekl to na tiskové konferenci po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ministr zahraničí Lipavský jednal v Praze se svým tureckým protějškem ÇavuşogluemVideo: Reuters

 
Článek

„Máme zde dva nové žadatele o členství v NATO a dvě hlavní hrozby, kterým svět čelí. Jednou je Rusko, druhou souboj s mezinárodním terorismem. My samozřejmě žádáme společnou podporu vůči terorismu. Jedná se o žadatelské státy, které podporují terorismus a které přijímají restrikce vůči Turecku,“ uvedl Çavuşoglu. Řekl, že se dál bude hledat řešení.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ministr zahraničí Lipavský jednal v Praze se svým tureckým protějškem Çavuşogluem

Ankara opakovaně tvrdí, že Švédsko a Finsko podporují „teroristické skupiny“. Za ně označuje Turecko některé kurdské organizace, například Stranu kurdských pracujících (PKK) či příznivce klerika Fethullaha Gülena, které turecké úřady považují za strůjce neúspěšného vojenského puče v roce 2016.

Stoltenberg chce během června rozseknout turecké veto

Válka na Ukrajině

Začátkem června Turecko vyzvalo spojence v NATO, aby postupovali ve shodě v boji proti terorismu. Apel přichází v době, kdy Ankara zvažuje nové vojenské tažení v severní Sýrii.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin ho před nedávnem v deníku El País označil za „protiteroristickou operaci“. Turecké plány kritizovaly například USA a vymezilo se vůči nim i Rusko.

Bude se jednat o ukrajinském obilí

Turecký ministr zahraničí zmínil, že by se v Turecku také mohlo konat další jednání o zajištění vývozu ukrajinského obilí.

„Pod návrhem OSN se má konat setkání ve formátu čtyř stran – OSN, Ukrajina, Rusko a Turecko. Jsme připraveni hostit další jednání v tomto formátu v naší zemi... Očekáváme v této věci vyjádření Ruska ohledně další schůzky a námi předložených návrhů,“ uvedl Çavuşoglu.

Co kradeného už jste prodali? Ukrajinský novinář zkusil zaskočit Lavrova

Evropa

Tento týden se v Ankaře sešel se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem, návrhy OSN mu představil.

OSN se snaží zajistit vývoz ukrajinského obilí po moři za asistence Turecka. Podle Lavrova musí Ukrajina nejprve odminovat své přístavy v Černém moři. Ukrajina zase požaduje dostatečné bezpečnostní záruky a vyjadřuje obavy, že Rusko námořní koridor pro vývoz obilí zneužije k útokům z moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám