Hlavní obsah

Dejte nám zbraně. Odblokování přístavů s obilím už zařídíme sami, vzkazuje Podoljak

Ukrajina je schopna sama odblokovat přístavy v Černém moři, pokud obdrží americký systém raketometů MLRS. Uvedl to poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na Twitteru.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský přístav v Oděse v Černém moři

Článek

Rusko již dříve nabídlo odblokování přístavů, kde zadržuje dodávky obilí, výměnou za zrušení sankcí na ruský export.

„Vyjednávání se zemí, která si vzala stovky milionů lidí jako rukojmí? Máme lepší nápad: svět se musí dohodnout na předání systémů MLRS a dalších nezbytných těžkých zbraní na Ukrajinu k odblokování Černého moře. Pak vše uděláme sami,“ uvedl Podoljak.

Systém MLRS (Multiple Launch Rocket System – vícenásobný raketový systém) je obrněný, samohybný a vícenásobný raketomet, který je označován za nejničivější raketomet, kterým disponuje americká armáda.

Ukrajinské přístavy se otevřou, když skončí sankce proti Rusku, vzkazuje Moskva

Evropa

Důvěru ve vojenské řešení ruské blokády ukrajinského obilí vyjádřil už v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Dnes je blokováno 22 milionů tun plodin, zatímco Rusové je stále kradou a někam odvážejí. Musíme tyto trasy odblokovat, protože dojde k světové krizi. Jednou z cest je vojenská. Proto se obracíme na partnery s požadavky ohledně vhodných zbraní,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Mychajlo Podoljak

O kradené ukrajinské obilí není ve světě zájem. Rusko se ho pokouší udat zemím Blízkého východu. Ani tam ho ale nechtějí, loď s nákladem odmítl Egypt i Libanon.

Hrozí světový hladomor

Podle ukrajinských a evropských představitelů Moskva používá potraviny jako zbraň v reakci na západní sankce. Rusové kromě blokace přístavů bombardují železniční tratě a útočí na obilná sila. Zemědělské oblasti jsou okupované nebo na nich aktivně probíhají boje.

V celé zemi zaostala jarní výsadba za loňským rokem o 20 až 30 procent, uvedl tento měsíc Mykola Solskyj, ukrajinský ministr zemědělství.

David Beasley, vedoucí Světového potravinového programu OSN, varoval, že pokud zůstanou ukrajinské přístavy zavřené, přispěje to k celosvětovému hladomoru.

„Čím déle zůstanou přístavy v Oděské oblasti uzavřeny, tím ničivější bude tato globální hladová krize. Je příliš mnoho žádat, aby potraviny mohly proudit a miliony lidí se mohly najíst?“ řekl v úterý.

Putin se snaží vyhladovět svět, tvrdí Západ

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám