Hlavní obsah

Ukrajinské přístavy se otevřou, když skončí sankce proti Rusku, vzkazuje Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Řešení potravinové krize ve světě vyžaduje zrušení protiruských sankcí ze strany Spojených států a Evropské unie, prohlásil ve čtvrtek náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Reagoval tak na výzvu OSN a jejího Světového potravinového programu, aby se otevřely černomořské přístavy a přestaly se blokovat lodě naložené ukrajinským obilím.

Foto: Staff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Není možné apelovat jen na Ruskou federaci, ale musí se věnovat pozornost celému komplexu důvodů, které způsobily současnou potravinovou krizi. Především jsou to sankce uvalené na Rusko Spojenými státy a Evropskou unií, které zasahují do normálního volného obchodu s potravinářskými výrobky, včetně pšenice, hnojiv a dalších věcí,“ řekl Ruděnko.

Německá ministryně: Kvůli Rusku hrozí světu hladomor

Evropa

Provoz většiny důležitých přístavů na jihu Ukrajiny zablokovaly ruské invazní jednotky, a země tedy nemá, jak ve velkém vyvážet obilniny, které jsou důležitým artiklem. Na dovozu obilnin z Ukrajiny a Ruska ve velké míře závisí například Jemen, Libanon či Egypt.

Samotný Světový potravinový program dodává potraviny 125 milionům lidí a nakupuje 50 procent obilí z Ukrajiny, uvedl jeho šéf David Beasley. Ten se opět obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina s žádostí, aby export obilí umožnil.

Cena pšenice po indickém zákazu vývozu prudce roste

Ekonomika

„Nejde jen o Ukrajinu. Jde o ty nejchudší z nejchudších po celém světě, kteří jsou právě v této chvíli na pokraji vyhladovění. A tak žádám prezidenta Putina: Pokud máte srdce, tak ty přístavy prosím otevřete,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám