Hlavní obsah

Kreml ocenil Zelenského slova o referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v úterý ocenilo pondělní prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že jakýkoli kompromis dosažený v rámci mírových jednáních bude muset odsouhlasit v plebiscitu ukrajinský lid. Ukrajina je suverénní stát, citují ruské agentury mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Současně dodal, že vyjednávání s Ukrajinou je pomalejší, než by si Rusko přálo.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Ukrajina je suverénní stát a měly by tam existovat nějaké vnitřní procedury. Kromě toho však existují témata, která jsou na jednacím stole obou delegací,“ odpověděl Peskov na otázku, co si o možnosti uspořádání všelidového hlasování na Ukrajině myslí Kreml.

Svoje vyjádření příliš nespecifikoval.

„Nemohu zasahovat do podrobností těchto témat. Jsme přesvědčeni, že jejich zveřejnění může v tuto chvíli jen poškodit vyjednávací proces, který už tak probíhá mnohem pomaleji a méně věcně, než bychom si přáli,“ řekl Peskov.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pondělí upozornil, že jeho země nehodlá přistupovat na žádná ultimáta à la „tady je několik bodů, a když je splníte, ukončíme válku“.

Zelenskyj pro ČT: Dokud žijeme, ultimátum nepřijmeme

Válka na Ukrajině

„Jediným řešením bude referendum. Já jsem ochoten přistoupit na cokoliv spolu se svým lidem,“ prohlásil Zelenskyj. Domluvit se na řešení „přechodně okupovaných území“ bude podle ukrajinského prezidenta „delší proces, do kterého se zapojí parlament i ukrajinský lid“.

Zatím ale není jasné, jak by Kreml reagoval, pokud by Ukrajinci dohodu v referendu odmítli.

Ruská delegace nemá žádný mandát

O tom, že dosaženou dohodu budou muset schválit občané, mluvil již předtím hlavní vyjednavač ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ukrajinské vyjednavač Mychajlo Podoljak

„My se na rozdíl od Ruské federace neobejdeme bez dialogu se společností. Máme přece jenom trochu jiný princip existence státu a společnosti. Rusko má jiný design, tam můžete učinit jakékoli rozhodnutí a vnutit ho společnosti prostřednictvím propagandy,“ řekl v rozhovoru pro ukrajinskou redakci BBC.

Po třech fyzických setkáních se rozhodly ukrajinská a ruská delegace utvořit podskupiny pro řešení jednotlivých otázek. Komunikace probíhá neustále, ale řešení je zatím v nedohlednu.

Jak pokračují ukrajinsko-ruské rozhovory? Ani Západ neví

Válka na Ukrajině

Podle Podoljaka proces komplikuje hlavně skutečnost, že ruská delegace je zmanipulovaná propagandou a nemá od svého vládce Vladimira Putina žádný mandát pro uzavření dohody.

Kreml vidí problém evidentně opačně. „Náš vyjednávací tým má plné pravomoci, potřebné odborné znalosti a politickou vůli hlavy státu. Pak už je to na našich ukrajinských partnerech,“ řekl Peskov.

Zelenskyj: Ukrajina je pro ruskou armádu brána do Evropy

Válka na Ukrajině

Zásadní otazník visí nad Luhanskou a Doněckou republikou. Kreml tato území uznal jako nezávislé, Ukrajina se jich ovšem odmítá vzdát. Zřejmě tak bude třeba dojednat jakési alternativní politické nastavení. To samé platí pro anektovaný Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám