Hlavní obsah

Jak pokračují ukrajinsko-ruské rozhovory? Ani Západ neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Evropa ani USA nejsou schopny rozšifrovat rozhovory mezi ukrajinskou a ruskou delegací. Detaily z jednání nemají a vyjednávání nechávají na Ukrajině. Současně ale nevěří, že ruský vládce Vladimir Putin má o deeskalaci konfliktu zájem. S odkazem na několik zdrojů o tom informovala americká stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden na archivní fotografii z prosince, kdy si telefonoval s Vladimirem Putinem.

Článek

„Je to velmi těsné a nikdo pořádně neví, co se děje,“ uvedl představitel ministerstva obrany jedné z evropských zemí. „Pozice Ukrajiny se nezměnily, (požadují) příměří, stažení vojsk a bezpečnostní záruky. Každý, kdo tvrdí, že o stavu jednání něco ví, ve skutečnosti neví nic,“ dodal úředník.

Podle všeho nehodlá ustoupit ani Rusko. Tamní ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu zopakoval, že Rusko požaduje neutrální status pro Ukrajinu, zákaz rozšiřování NATO na východ a další bezpečností záruky.

Jsem připraven mluvit s Putinem. Pokud jednání selžou, hrozí třetí světová válka, říká Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Moskva dlouhodobě mluví bez bližšího vysvětlení o „denacifikaci a demilitarizaci“ svého souseda, demokraticky zvolenou vládu na Ukrajině pak označuje za „narkomany“.

Ve Washingtonu nepanuje optimismus

Jednání mezi vyjednavači Ruska a Ukrajiny pokračují virtuálně. Na obrysu jednotlivých otázek byly ustanoveny podskupiny. Dosažení dohody je ale podle Kyjeva obtížné, jelikož ruští vyjednavači nemají od Putina žádný mandát.

Lavrov vysvětlil, co si Rusko představuje pod pojmem denacifikace Ukrajiny

Válka na Ukrajině

I tato skutečnost pravděpodobně vede Západ k pochybám, nakolik je angažovanost ruské strany v jednáních skutečně důvěryhodná. Podle několika zdrojů stanice CNN je stav rozhovorů „obtížně rozluštitelný“.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena je rovněž skeptická. Žádnou snahu ze strany Ruska o deeskalaci konfliktu nevidí, řekl stanici další ze zdrojů. Zároveň ale dodal, že USA nevyvíjí na Ukrajinu žádný tlak, aby přijala nebo odmítla konkrétní ústupky. Američtí diplomaté se vyjednávacího procesu neúčastní.

Putin se zradikalizoval. Okolo Ruska chce další Běloruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám