Hlavní obsah

Jsem vinen. První ruský voják souzený na Ukrajině přiznal vraždu civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednadvacetiletý ruský voják Vadim Šišmarin ve středu v Kyjevě u soudu řekl, že se cítí vinen ze zabití neozbrojeného 62letého civilisty. Zastřelit jej měl proto, aby nemohl na pozici Rusů upozornit ukrajinskou armádu. Teď za to čelí obvinění z válečného zločinu a hrozí mu doživotí.

BEZ KOMENTÁŘE: Jsem vinen. První ruský voják souzený na Ukrajině přiznal vraždu civilistyVideo: AP

 
Článek

„Ano,“ odpověděl Šišmarin podle ukrajinského serveru Kyiv Independent a agentury AFP u soudu na otázku, zda přiznává vinu.

Seržant Šišmarin bojoval v řadách kantemirovské tankové divize, která útočila na město Sumy. Podle ukrajinské prokuratury zastřelil 28. února ve městě Čupachivka 62letého Ukrajince, který byl jen kousek od svého domu.

Foto: AP

První ruský voják stanul před kyjevským soudem, zabil civilistu.

Ukrajinská prokuratura uvádí, že vojenská kolona, ve které Šišmarin jel, se dostala pod palbu obránců. Šišmarin střílel na osobní auto a následně v něm spolu se čtyřmi dalšími vojáky odjel pronásledovat Ukrajince, kteří na jeho kolonu stříleli. Pětice ale narazila na telefonujícího civilistu, který vedl kolo. Šišmarin ho měl na rozkaz zastřelit z automatu, „aby je (a jejich pozici) nemohl nahlásit ukrajinským obráncům“.

V Kyjevě začíná soud s prvním ruským vojákem, zabil civilistu na kole

Evropa

Proces, který sleduje mnoho novinářů, má pro Ukrajinu symbolický význam, poznamenala agentura Reuters. Kyjev viní Rusko z páchání zvěrstev a z brutality vůči civilistům během invaze a oznámil, že identifikoval přes 10 tisíc potenciálních válečných zločinů.

Moskva popírá, že by cílila na civilisty nebo že by se Rusko podílelo na válečných zločinech. Ukrajinu viní z jejich zinscenování.

Ruským silám docházejí „záložáci“

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám