Hlavní obsah

Ruským silám docházejí „záložáci“

Washington

Ruské armádě docházejí rezervisté, které by mohla nasadit na Ukrajině. Nutí ji to spojovat dohromady vojáky pozemních sil a námořní pěchoty s členy soukromých armád a různých milicí, uvedl v neděli Institut pro studium válek (ISW).

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Ruští vojáci u Rostova na Donu

Článek

Podle ukrajinského generálního štábu aktuálně cvičí 2500 ruských rezervistů u Bělgorodu, odkud mohou být přesunuti na frontu.

ISW považuje tento počet za nedostačující pro doplnění ztrát ruských jednotek, které místy byly až dvacetiprocentní.

Připomíná, že v bojích o řeku Severní Doněc byla zničena nejméně jedna taktická bojová skupina o síle praporu.

Ukrajinská vojenská rozvědka zjistila, že ruská armáda provádí skrytou mobilizaci. Otevřenou provádět nemůže, protože Moskva nevyhlásila válku a invazi označuje za zvláštní vojenskou operaci.

Ukrajinský prapor v Charkovské oblasti dosáhl hranic s Ruskem

Evropa

Nově získaní vojáci však mají nedostatečný výcvik.

Jednotky se také doplňují nově odvedenými obyvateli Luhanské a Doněcké oblasti, kde byly vyhlášeny samozvané lidové republiky. Tito vojáci byli nasazeni u Charkova, protože Rusku chyběly vlastní zálohy.

Příslušníci ruských soukromých armád zase vytvářejí společné jednotky s ruskými výsadkáři, což je podle ISW šokující, protože výsadkáři patří mezi elitu. Výsadkové jednotky zřejmě už nemají zálohy.

Přechod do obrany

ISW v neděli oznámil, že v některých oblastech Ukrajiny přecházejí ruské jednotky k obraně. U Mykolajiva a v Chersonské oblasti u Melitopolu nebo v Záporoží kopou zákopy.

Institut zopakoval, že Rusko ustoupilo od plánu na obklíčení velkého množství ukrajinských vojáků na Donbasu. Chtělo je sevřít v kleštích, když by zaútočilo ze severu od okupovaného Izjumu a z jihovýchodu od Doněcku.

Ukrajinci zřejmě vyhráli bitvu o Charkov, míní analytici

Válka na Ukrajině

Místo toho se soustředí na ovládnutí zbytku Luhanské oblasti, kdyby byl obsazen Severodoněck. Přechod přes Severní Doněc u Kreminny naznačuje, že se ruské síly snaží nanejvýš o menší obkličovací operaci.

Dalším cílem má být narušení ukrajinských zásobovacích linií v Doněcké oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám