Hlavní obsah

Izrael nám nedoporučoval ustoupit Rusům, rozporuje poradce Zelenského zprávu z médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce ukrajinského prezidenta a vysoký izraelský úředník odmítli v sobotu zprávu, že se izraelský premiér Naftali Bennett snažil přesvědčit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k tomu, aby ustoupil ruským požadavkům. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

Zprávu, s níž přišel v pátek list Jerusalem Post, rozporoval v sobotu Mykhailo Podoljak, který se za Ukrajinu účastnil rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem.

Izrael ani jiné země zprostředkovávající příměří s Ruskem podle něj „nenabízí Ukrajině, aby souhlasila s jakýmikoli požadavky Ruské federace“. Poradce ukrajinského prezidenta to uvedl na Twitteru.

„To je nemožné z vojenských a politických důvodů. Izrael naopak naléhá na Rusko, aby posoudilo události adekvátněji,“ doplnil Podoljak.

Vzdejte se Rusku, radil prý izraelský premiér Zelenskému. Kyjev zprávu popřel

Evropa

Také vysoký izraelský úředník, který si kvůli citlivosti záležitosti vyžádal anonymitu, označil zprávu za „zjevně nepravdivou“.

„Premiér Bennett v žádném případě neradil prezidentu Zelenskému, aby uzavřel dohodu s Putinem – protože žádná taková dohoda nebyla Izraeli nabídnuta, abychom to mohli udělat,“ řekl úředník.

Když vás někdo bije, potřebujete někoho, na koho se můžete spolehnout, děkoval Zelenskyj Polákům

Evropa

„Bennett Zelenskému nikdy neřekl, jak se má chovat, a ani to nemá v úmyslu,“ dodal.

Podle deníku Jerusalem Post izraelský premiér během úterního telefonátu vyzval Zelenského, aby přijal nabídku ruského prezidenta Vladimira Putina na ukončení války. Zelenskyj ji měl odmítnout.

Další zklamání: Kneset zabouchl Zelenskému dveře

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám