Hlavní obsah

Když vás někdo bije, potřebujete někoho, na koho se můžete spolehnout, děkoval Zelenskyj Polákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V pátek u příležitosti 23. výročí vstupu Polska do NATO vystoupil v polské dolní parlamentní komoře před poslanci a senátory ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval Polákům za pomoc, kterou poskytují uprchlíkům z Ukrajiny a připomněl, jak v době, kdy se stal prezidentem, nebyly vztahy mezi oběma státy nejvřelejší. To se ale podle jeho slov velmi rychle změnilo.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Věděl jsem, že Ukrajinci a Poláci k sobě mají blízko,“ řekl. Zavzpomínal na svá první setkání s prezidentem Andrzejem Dudou. „Od setkání k setkání se všechno měnilo. Chlad byl pryč. Rozuměli jsme si jako Ukrajinec s Polákem, jako Evropané, jako přátelé,“ prohlásil Zelenskij.

Během projevu zdůrazňoval vděk za pomoc, kterou Ukrajina od Poláků získává. „Když je někdo, kdo vás bije, musíte mít někoho, na koho se můžete spolehnout, někoho, kdo vám podá pomocnou ruku, když někdo napadne váš domov. A tak se stalo – a já jsem za to vděčný,“ řekl Zelenskyj.

Vyjádřil přesvědčení, že dobré vztahy zavládnou také mezi Ukrajinou a Běloruskem. „Jsme blízko sebe, jsme sousedé. Měli bychom být také bratři s Bělorusy – a dosáhneme toho,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám