Hlavní obsah

Čas už nevrátím. Heger vysvětluje, proč nejel s Fialou do Kyjeva

Aktualizováno

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO) čelí kritice, že necestoval do Kyjeva společně s premiéry Česka, Polska a Slovinska. Heger ve středu řekl, že čas už nevrátí a že je mu líto, pokud některé lidi na Slovensku svým postojem zklamal. Dnes by se prý rozhodl jinak.

Foto: Pool, Reuters

Eduard Heger

Článek

„Nebyla to otázka strachu. Bylo to o tom, že jsem se radil s bezpečnostní složkami,“ řekl Heger. Ty mu takovou cestu rozhodně nedoporučily kvůli bezpečnosti a on na ně dal.

Pokud by takové pozvání přišlo dnes, postoj by pravděpodobně přehodnotil a do Kyjeva by podle vlastních slov jel, řekl po jednání vlády.

Premiéři se z Kyjeva ve středu dopoledne v pořádku vrátili do Polska.

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

Předseda slovenské vlády byl v pondělí ve Vatikánu a setkal se s papežem Františkem. O cestě premiérů Česka, Polska a Slovinska do Kyjeva byl informován, ale po zmíněném doporučení bezpečnostních složek se k ostatním předsedům vlád nepřipojil.

Do ukrajinské metropole ostřelované a obkličované ruskou invazní armádou dorazili v úterý vlakem český premiér Petr Fiala spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. V Kyjevě se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

Politici i média cestu vesměs označují za silné gesto vůči Ukrajině, která čelí ruské invazi, i když se objevují i kritické hlasy. Třeba slovenská diplomatka a herečka Magda Vašáryová poukázala na to, že cesta kromě symbolického významu také zaměstnala ukrajinské bezpečnostní složky v obléhaném Kyjevě.

Vášáryová sepsula cestu trojice premiérů do obléhaného Kyjeva

Válka na Ukrajině

Část Slováků si vůči premiérovi Hegerovi na sociálních sítích kvůli jeho postoji nebrala servítky. „Premiér pustil do kalhot. Vede jen řeči, ale skutek utek,“ napsal na sociální síti uživatel Ján.

„Náš Edo se ukázal jako zbabělec. To si opravdu myslí, že ostatním premiérům tu cestu bezpečnostní složky doporučily?“ kladl si výsměšnou otázku Pepe.

Špionážní skandál na Slovensku: Prorektor Vojenské akademie prozradil Rusku tajné informace NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám