Hlavní obsah

Špionážní skandál na Slovensku: Prorektor Vojenské akademie prozradil Rusku tajné informace NATO

– Bratislava

Kvůli spolupráci s ruskou tajnou službou GRU byli při policejní akci na Slovensku, která se uskutečnila letos od 11. do 14. března, zadrženi čtyři lidé. Dva z nich byli obviněni z vyzvědačství a braní úplatku. Hrozí jim čtyři až třináct let vězení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tisková konference k zadržení ruských špionů na Slovensku

Článek

Slovenský policejní prezident Štefan Hamran na úterní tiskové konferenci potvrdil, že při této akci provedli pět domovních prohlídek a sedm prohlídek jiných prostor ve Vranově nad Topľou, Ružomberku a v Liptovském Hrádku. Při domovní prohlídce byla zajištěna také část peněz, jednalo se o desítky tisíc eur.

Na tiskové konferenci však Hamran neuvedl celá jména zadržených. Denník N již v pondělí zveřejnil informaci, že jedním z nich je Bohuš Garbár z Košic, spolupracovník konspiračního webu Hlavné správy.

Vyzradil citlivé informace strategického významu stupně tajné a přísně tajné z prostředí Severoatlantické aliance.
Štefan Hamran, slovenský policejní prezident

Dalším je podle čas.sk bývalý prorektor Vojenské akademie v Ružomberku Pavel Bučka z Liptovského Hrádku, který byl delší dobu zpravodajským kontaktem důstojníků GRU. „Vyzradil citlivé informace strategického významu stupně tajné a přísně tajné z prostředí Severoatlantické aliance. Působil od roku 2013 jako kontakt ruských zpravodajských služeb až do svého zadržení,“ dodal Hamran. Je vyšetřován ve vazbě.

Zveřejnili video, na němž má muž z ruské ambasády získávat spolupracovníky

Evropa

Garbár byl obviněn ze zločinu vyzvědačství a braní úplatku. „Tato osoba se přiznala,“ uvedl Hamran.

„Od dubna 2021 působil jako zpravodajský kontakt ruské GRU a na území Slovenské republiky působil pod krytím diplomatické mise na ambasádě Ruské federace v Bratislavě,“ dodal Hamran.

Dalším zajištěným je podle čas.sk Jozef Mihalčin, bývalý asistent poslance slovenského parlamentu. „Snažil se získávat informace z parlamentu,“ uvedl Hamran. Čtvrtým zadrženým byl bývalý příslušník Slovenské informační služby Bohuš M. z Ružomberku. „V tajné službě skončil pracovní poměr 31. prosince 2021. Není obviněný a byl propuštěný na svobodu,“ dodal Hamran.

Slováci zadrželi trojici podezřelou ze špionáže pro Rusko

Válka na Ukrajině

Speciální prokurátor Daniel Lipšic řekl, že tito lidé byli odhaleni během akcí s krycími názvy Matrjoška a Kaťuša.

Slovenská diplomacie si v této souvislosti předvolala ruského velvyslance v Bratislavě Igora Bratčikova a oznámila mu vyhoštění tří ruských diplomatů. Území Slovenska musí opustit do 72 hodin. „Jejich působení bylo v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Slovensko naposledy vyhostilo tři ruské diplomaty po aféře Vrbětice. Bylo to gesto podpory České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám