Hlavní obsah

Finský prezident volal Putinovi. Podávám přihlášku do NATO kvůli vám, oznámil mu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finský prezident Sauli Niinistö v sobotu zatelefonoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, aby mu oznámil, že vzhledem k ruské invazi na Ukrajině podá jeho země přihlášku do Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom kancelář finského prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Finský prezident Sauli Niinistö

Článek

Telefonát byl iniciován finskou stranou.

„Prezident Niinistö sdělil prezidentu Putinovi, jak zásadně se změnilo bezpečnostní prostředí Finska vlivem ruských požadavků z konce roku 2021, jejichž cílem bylo zabránit vstupu zemí do NATO, a masivní ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022,” stojí v prohlášení.

Finský prezident podle prohlášení evidentně nevolal do Moskvy, aby žádal o svolení. „Prezident Niinistö oznámil, že Finsko se v nejbližších dnech rozhodne usilovat o členství v NATO,” uvádí se v dokumentu.

Moskva k rozšíření NATO: Pokud Aliance přesune jaderné síly blíž, odpovíme

Evropa

Vstupem do aliance posílí Finsko svoji vlastní bezpečnost a přebere za ní odpovědnost. „V budoucnu chce navíc Finsko profesionálně a korektně vyřešit praktické otázky plynoucí ze skutečnosti, že je jeho sousedem Rusko,” stojí na webu prezidentské kanceláře.

„Rozhovor byl upřímný a přímočarý a proběhl bez vyhrocení. Bylo považováno za důležité vyhnout se napětí,” řekl prezident Niinistö.

Rusko přestalo Finsku dodávat elektřinu

Válka na Ukrajině

Telefonát se uskutečnil v den, kdy ruská dodavatelská společnost RAO Nordic přestala dodávat do Finska elektřinu.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám