Hlavní obsah

Dvanáct předpovědí Fukuyamy: Rusko míří k porážce, Putin skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdu má Ukrajina šanci válku vyhrát? Jeden z nejvlivnějších myslitelů současnosti, americký politolog s japonskými kořeny Francis Fukuyama si myslí, že Rusko směřuje k naprosté porážce. Kolaps prý může přijít z ničeho nic a ruský prezident Vladimir Putin by v takovém případě ve funkci nevydržel.

Foto: Profimedia.cz

Francis Fukuyama

Článek

V článku vydaném na serveru American Purpose přišel autor slavné teze o „konci dějin“ s dvanácti předpověďmi ohledně ruské invaze na Ukrajině.

Na úvod je důležité zmínit, že text vyšel ve čtvrtek 10. března, od té doby do situace vstoupilo několik nových proměnných, které s jeho odhady mohou zamíchat.

1. Rusko míří k porážce

„Rusko směřuje k naprosté porážce na Ukrajině. Ruské plánování bylo nekompetentní a vycházelo z chybného předpokladu, že Ukrajinci jsou Rusku nakloněni a že se jejich armáda po invazi okamžitě zhroutí,“ píše hned v úvodu politolog působící na Stanfordově univerzitě.

Rusové se zaměřili na likvidaci ukrajinských letišť

Evropa

Podle něj už nemá ruský prezident Vladimir Putin kde brát, do války poslal většinu své armády. Připomíná také skutečnost, že ruské jednotky v postupu uvízly kvůli problémům se zásobováním zkombinovanými s neustálým ukrajinským odporem.

2. Kolaps přijde z ničeho nic

„Zhroucení jejich pozic by mohlo být náhlé a katastrofální, spíše než že by k němu docházelo pomalu při opotřebovávací válce. Armáda v poli dosáhne bodu, kdy nebude moci být ani zásobována, ani stažena a její morálka se rozpadne,“ soudí Fukuyama.

To podle něj platí minimálně pro vojska na severu Ukrajiny. Ta na jihu jsou na tom lépe, ale dle jeho názoru nebudou schopna dobytá území udržet, pokud sever padne.

Rusko uvalilo sankce na amerického prezidenta Bidena

Válka na Ukrajině

3. Kompromis zatím neexistuje

Dokud se ruská vojska nezhroutí, nelze podle Fukuyamy čekat jakékoli diplomatické řešení. „Neexistuje žádný myslitelný kompromis, který by byl přijatelný jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu vzhledem ke ztrátám, které v tuto chvíli obě strany utrpěly,“ podotýká.

4. Rada bezpečnosti OSN je k ničemu

„Rada bezpečnosti OSN opět prokázala svoji zbytečnost. Jediné, co bylo užitečné, bylo hlasování Valného shromáždění, díky kterému lze ukázat prstem na špatné nebo vykutálené aktéry ve světě,” myslí si Fukuyama.

Rusko je v tom prakticky samo. V OSN ho podpořily jen čtyři země

Zahraniční

5. Nedarovat Ukrajincům MiGy bylo správné

Rozhodnutí nevyhlašovat nad Ukrajinou bezletovou zónu a neposlat tamnímu letectvu polské stíhačky sovětské konstrukce MiG bylo podle Fukuyamy správné. „Bude mnohem lepší, když Ukrajinci porazí Rusy sami, protože Moskva nebude mít záminku tvrdit, že na ně zaútočilo NATO, a současně nenastane možnost pro zjevnou eskalaci,“ myslí si.

KOMENTÁŘ: Javeliny stačit nebudou, jenže Západ nemá plán – Alex Švamberk

Komentáře

Polské stíhačky by navíc dle něj ukrajinské armádě tolik nepomohly. Mnohem důležitější jsou podle něj nepřetržité dodávky protitankových střel, dronů, lékařského vybavení, sdílení zpravodajských informací a podobně.

6. Válku zastaví zničení pozemních sil

„Cena, kterou Ukrajina platí, je samozřejmě obrovská. Největší škody však působí rakety a dělostřelectvo, s nimiž ani MiGy, ani bezletová zóna mnoho nezmůžou. Jediné, co zastaví krveprolití, je porážka ruské armády na zemi,“ píše Fukuyama v dalším bodě.

7. Ruský prezident skončí

Zřejmě nejodvážnější predikci nabízí Fukuyama v sedmé části. „Putin porážku své armády nepřežije. Těší se podpoře právě proto, že je vnímán jako silný muž. Co může nabídnout, jakmile prokáže neschopnost a bude zbaven své donucovací moci?“

Soud udělil ruské novinářce pokutu 30 tisíc rublů. Jsem nevinná, Putin páchá zločin, říká

Válka na Ukrajině

8. Uctívači Putina odhaleni

Podle Fukuyamy ruská agrese způsobila „obrovské škody populistům po celém světě, kteří před útokem jednotně vyjadřovali sympatie k Putinovi“.

Explicitně jmenuje někdejšího italského ministra Mattea Salviniho, brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, prezidentské kandidáty ve Francii Marine Le Penovou a Érica Zemmoura, maďarského premiéra Viktora Orbána a v neposlední řadě amerického exprezidenta Donalda Trumpa. „Politika války odhalila jejich otevřeně autoritářské sklony,“ píše Fukuyama.

9. Lekce pro Čínu

V invazi na Ukrajinu může v souvislosti se svými dobyvatelskými choutkami hledat podobnosti i Čína, která stejně jako Rusko vybudovala obrovskou armádu, která ovšem „nemá žádné bojové zkušenosti“. Čína by podle Fukuyamy „mizerný výkon ruského letectva“ zopakovala.

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Evropa

Fukuyama píše: „Můžeme doufat, že čínské vedení nebude přeceňovat vlastní schopnosti tak, jak to udělali Rusové, až budou rozmýšlet své další kroky proti Tchaj-wanu.“

10. Lekce pro Tchaj-wan

Stejně tak se z aktuální války může podle politologa poučit i Tchaj-wan. „Doufejme, že se také Tchaj-wan probudí a uvědomí si, že je třeba se připravit na boj, jako to udělali Ukrajinci, a obnoví brannou povinnost. Nebuďme předčasně poraženečtí,“ myslí si Fukuyama.

11. Bayraktar bestsellerem

Je jasné, že ukrajinským silám v bránění své země pomáhají ze všeho nejvíc mimořádně efektivní turecké drony Bayraktar TB2. Ukrajina jich má okolo dvaceti, další už jsou prý na cestě. „Turecké drony se stanou bestsellerem,“ tipuje Fukuyama.

12. Ukrajina zachrání civilizaci

„Porážka Ruska umožní ‚nové zrození svobody‘ a vyvede nás z úpadku světové demokracie. Duch roku 1989 bude žít dál díky skupině statečných Ukrajinců,“ uzavírá Fukuyama svůj článek s odkazem na pád železné opony.

Příměří s Ruskem uzavřeme nejpozději v květnu, věří Zelenského poradce

Válka na Ukrajině

V následném rozhovoru pro list Washington Post tuto myšlenku rozvinul a řekl, že si myslí, že si lidé žijící v liberálních demokraciích nyní začnou více vážit institucí jako NATO, což následně posílí vzájemnou solidaritu s demokracií.

Francis Fukuyama v roce 1992 napsal asi své nejslavnější dílo s názvem Konec dějin a poslední člověk. Základní myšlenka knihy je taková, že po pádu železné opony zvítězil západní liberalismus nad všemi svými ideologickými konkurenty a v dlouhodobém horizontu se proto stane jedinou podobou vládnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám