Hlavní obsah

Čína se už rozhodla pomáhat Rusku ve válce, bojí se Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se už rozhodla poskytnout Rusku hospodářskou a finanční pomoc a podporu v jeho válce na Ukrajině, obávají se američtí představitelé podle listu The Guardian po schůzce amerického bezpečnostního poradce Jakea Sullivana s jeho čínským protějškem. Zřejmě by mělo jít o menáž a údajně se zvažuje i dodání dronů.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký bezpečnostní poradce Jake Sullivan

Článek

„Bylo to intenzivní sedmihodinové setkání odrážející vážnost okamžiku, stejně jako ukázka našeho závazku udržet otevřené komunikační kanály,“ řekl po jednání vysoký americký představitel a dodal, že se nejednalo o nějakých konkrétních dohodách, ale šlo o otevřenou výměnu názorů.

Čína popírá, že by Moskva žádala o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Americká delegace ale odcházela v pesimistické náladě, protože Peking je zřejmě rozhodnut Moskvě pomoci. „Klíčové zde bylo dosáhnout toho, aby Čína znovu přehodnotila svou pozici. Neviděli jsme žádné přehodnocování,“ sdělil další americký představitel obeznámený s jednáním. „Už se rozhodli, že poskytnou hospodářskou a finanční pomoc, a dnes to jen zdůraznili. Otázkou skutečně je, zda zajdou dále,“ dodal.

Podle něj má ruská armáda především zájem o ozbrojené drony a různé typy munice. Dodávky by však nebyly snadné. „Obě strany chápou, že nesdílejí stejné (vojenské a datové) systémy, což činí věc obtížnou,“ dodal.

Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Podle stanice CNN oznámila ruská armáda, že potřebuje také potravinové dávky pro vojáky, protože Rusové mají problémy se zásobováním jednotek na bojišti v konfliktu, který trvá déle, než předpokládali.

Rusko potřebuje ekonomickou a finanční pomoc naléhavě, protože čelí tvrdým ekonomickým sankcím. Hrozí mu také insolvence, jelikož mu ve středu vyprší termíny na vyplacení výnosů z dluhopisů. U těch sice ještě je třicetidenní lhůta, kdy mohou kupóny vyplatit, pokud by to však neudělalo, zamířilo by Rusko do bankrotu.

Rusko varuje, že dluh splatí v rublech

Válka na Ukrajině

Moskva se nemůže kvůli sankcím dostat k většině ze 640 miliard dolarů ve zlatě a valutách, ale má ještě rezervy v jüanech, a tak by mu Čína mohla s vyplacením výnosů pomoci.

Washington se obává, že Čína z orientace na Rusko neuhne, protože vzájemné vztahy považuje za nejdůležitější „Je to skutečně projekt Si Ťin-pchinga. Stojí naprosto za těsnějším partnerstvím s Ruskem,“ sdělil Guardianu americký představitel. Podle něj na nižších úrovních panuje k Rusku větší skepse, ale Si a Putin sdílejí svůj pohled na USA a jsou odhodláni ukončit americkou globální dominanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám